Вода газим, жадни ходим: Над 500 000 българи пред воден режим

в България

Седмият по големина язовир в страната – “Тича” е на 55,53% от обема си.

Над 500 000 българи са на воден режим или им предстои да се сблъскат всеки момент с проблема, установи проверка на “Труд”.

Кризата в Перник е предизвестена от няколко предпоставки – суша, чиновническо безхаберие и икономическите интереси на големи фирми, коментираха експерти. След Перник воден режим е обявен в Плевен, Ловеч, Севлиево, а пред криза са Дупница, Шумен, Търговище и др.

Седмият по големина язовир в страната – “Тича” се оказва, че е на 55,53 процента от обема си и над 200 000 души от Шумен и Търговище са застрашени от воден режим. Още в средата на миналия месец стана ясно, че над 315 000 българи у нас живеят в условията на воден режим. Данните бяха изнесени от ресорни министри в пленарната зала на народното събрание. Така в реална ситуация на безводие или заплашени от режим са над 500 000 души у нас.

От ВиК – Шумен вчера бяха са категорични, че знаят за течовете, но ще пристъпят към отстраняването им в първите дни на 2020-та, а тогава ще се наложи градът да остане поне 24 часа без вода.

Към момента по данни на МОСВ в язовир “Тича” има 173,143 млн. куб. м. вода. Санитарният минимум е между 88 млн. куб. м. и 112 млн. куб. м., под който водата в язовира става негодна за питейно-битови нужди.

Източник: “Труд”, Petel.bg

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар