Има тревожна тенденция. Следващата мярка е претрансформирането на цели болници за коронавирус

в България

За един ден със 100 000 повече са заразените в света. Това е тревожна тенденция. Още два случая има у нас, от Пловдив са. 220 са общо заразените в България.

Това обяви на брифинг в Министерски съвет ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, предаде репортер на Novini.bg.

Продължава тенденцията за все повече дарители у нас.

Ген. Мутафчийски заяви, че се наблюдава злоупотреба с декларациите. „Вместо да осъзнаем за какво се прави, ние се опитваме да го заобиколим и това ще ни се отплати“, подчерта още той.

Попитан за 4-годишното дете със съмнение за коронавирус в болницата във Велико Търново ген. Мутафчийски заяви, че няма потвърждение за заболяването.

Ген. Мутафчийски заяви, че за да е оздравял един пациент, то трябва да даде две отрицателни проби. „Имаме един пациент, който лежи и вече има една отрицателна проба, чакаме втората. Изчистването на вируса не значи съвсем излекуване, защото се наслагват инфекции и продължават някой оплаквания като кашлица“, обясни още той.

Що се отнася до новите случаи от Пловдив – то и двамата са болни, не са само носители.

По думите му трансформирането на болниците, които са 380 в България, върви с много бързи темпове. „До три дни трябва да докладват каква им е готовността, броя на легла и броя на дихателни апарати“, добави ръководителят на Националния оперативен щаб.

На въпрос за масовото тестване, той заяви, че не може да каже каква марка са и очаква да се произведат тези тестове от Израел до 6-8 седмици.

Ген.Мутафчийски бе категоричен, че следващата мярка, която ще бъде наложена ще е претрансформирането на цели болници за коронавирус. „Ние гледаме поне един месец напред, а не да се изненадваме и да взимаме хаотични решения. Мерките са в зависимост от ситуацията, те са премислени всичките и се взимат в зависимост от ситуацията“, категоричен бе директорът на ВМА.

Попитан какви тестове се правят в Италия, ген. Мутафчийски заяви, че колегите му там работят с каквото намерят, а за тестовете – те произвеждат. „Ние използваме от испански и немски производител“, каза той.

„Ние все повече ще се озоваваме с близки и приятели с коронавирус, но това не значи, че трябва да спре да функционира държавата“, допълни ръководителят на Щаба.

Попитан дали COVID-19 e опасен за децата с хронични заболявания, той отговори: Точно толкова, колкото и за възрастните с хронични болести.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар