Милен Велчев очаква рецесия

в Новини

Коронавирусът е основната причина за случващото се в момента, с очакването за световна рецесия, той е причина за колебания и притеснения, коментира пред "Тази сутрин" по бТВ Милен Велчев, министър на финансите в правителството на Симеон Сакскобургготски 2001-2005 г.

Очевидно е за всички, че водещите икономики ще са в рецесия поне първото полугодие, въпросът е колко дълго ще продължи, добави той.

Според него, много рядко правителствата са виновни за икономически кризи, които идват с времето си, въпреки че хората са склонни да обвиняват правителства.

Вирусът продължава да се разпространява по света и да увеличава притесненията на инвеститорите.

Нещата започват с Китай, защото световното производство на почти всички стоки и доставки са свързани, а Китай е работилницата на света и неминуеми компоненти за други страни не се доставят при подобни ситуации.

Прогнозата в краткосрочен план е за спад, не се знае точно с колко процента, но по-важно е кога светът ще се върне към нормалния си ритъм.

По думите му, Кристин Лагард може да се окаже права, за съжаление, няма инструменти за справяне с такава ситуация, особено в Европа.

Единствено може да се разчита на фискалната политика, изразходване на повече пари от правителствата, важни са координираните действия на всички правителства в Европа, няма да има резултат само на една или две държави.

Велчев добави, че това е важно решение, как да се изразходват пари и да се омекоти удара, решението е на всяко едно правителство обаче, колко и какви пари може да отдели.

България е като лодка вързана към големия европейски кораб, въпросът е дали ще бъдем влачени за въже или ще се качим на кораба.

Рискове за еврото и България ще има само, ако има негативни процеси в България, няма проблем да се запази курса на лева.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар