„Осъзнах, че животът ми приключва”

в Свят

Моментът, в който разбрах, че съм отровен, беше моментът, в който разбрах, че животът ми приключва. Мозъкът ми разбра, че това е краят. Това заяви Алексей Навални, който стана мишена на атака с химическото оръжие „Новичок” в Русия.

На 20 август руският опозиционер се почувства зле по време на полет в Руската федерация. Дни по-късно бе транспортиран с частен самолет в Берлин, където животът му бе спасен. Навални е най-големият трън в очите на Владимир Путин от дълги години. Адвокатът започна да събира доказателства за корупцията и злоупотребите на властта в Русия и бързо се превърна в неудобен за Кремъл. След отравянето Русия замрази активите на опозиционния политик.

Отровен ли бил е Навални с химическо оръжие? Според Организацията за забрана на химическите оръжия (OPCW) няма спор в това. В доклад на организацията се казва, че в кръвта и урината му са открити следи от токсични химикали. Има биомаркери от инхибитори на холинестеразата – вещества, които блокират нервната система. Отровното бойно вещество „Новичок” също попада в тази група. По-рано независими една от друга лаборатории в Германия, Франция и Швеция обявиха, че Навални е станал жертва на нападение с „Новичок”. Организацията за забрана на химическите оръжия през 2013 година получи Нобелова награда за мир заради големите си усилия за елиминиране на химическите оръжия.

bulpress tv

„Можем да разберем инфаркт или инсулт, но не можем да разберем ефектите на инхибиторите на холинестеразата – еволюцията не ни подготвя за това. Чувствате, че животът ви напуска”, каза Навални в интервю за The New Yorker. Той бе изписан от клиниката „Шарите”, но лекарите не се наемат с прогнози дали няма да има дълготрайни негативни последици за здравето на руснака. „В самолета отидох до тоалетната и разбрах, че няма да мога да изляза сам. Тогава разбрах, че съм отровен. Беше толкова трудно да отворя сам вратата”, казва още Навални.

„Беше ясно, че това е краят. Представям си, че човек, когато умира, мисли за важни неща като: това, което не съм завършил, или какво ще се случи с децата ми, или какво ще каже съпругата ми? Но ми беше толкова трудно да мисля изобщо. Дори Организацията за забрана на химическите оръжия класифицира своите доклади, защото никой не иска да публикува формулата. Това е нещо от ада. Химическите оръжия са основателно забранени. Конвенционалните оръжия могат да се използват за убиване на хора, но и за тяхната защита; тези вещества са предназначени единствено за това да накарат хората да умрат болезнено. Лабораториите в Швеция и Франция установиха, че това е „Новичок”. Руските власти обаче правят налудничави твърдения, че съм агент на ЦРУ. Хората не спорят с мен, а с химически и независими лаборатории. Както и да е, през целия ми политически живот съм спорил с хора, които вярват в конспирации. Няма да успея да убедя всички, но ще убедя някои, просто защото стоя зад фактите и истината”, каза още Алексей Навални.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последни от Свят

Отидете горе