Подарък за новия президент на САЩ

в Свят

Саудитска Арабия поде инициатива за решаването на 3-годишния конфликт с Катар. Целта е той да бъде решен преди идването на власт на новата американска администрация на Джо Байдън.

През юни 2017 г. Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет прекратиха отношенията си с Катар и наложиха на страната транспортна блокада, обвинявайки я в подкрепа на тероризма. Катар отрече обвиненията и заяви, че е готов да уреди отношенията със съседите си на основата на взаимно зачитане на суверенитета.

Прекратяването на блокадата от страна на Саудитска Арабия се тълкува като опит на саудитския принц Мохамад бин Салман да спечели благоразположението на Байдън, а това може да бъде и „прощален жест“ към настоящия американски лидер Доналд Тръмп.

"Това е подарък за Байдън", каза съветник от Саудитска Арабия. Той добави, че принцът, който се е почувствал "на фронтовата линия" след победата на Байдън, иска да сключи сделка с Катар, за да демонстрира „желание и готовност за действие".

В опитите за създаване на преки двустранни преговори между Саудитска Арабия и Катар, посредничат САЩ и Кувейт. Катар има желание да изпълни редица предпоставки за помирение, като целта е "изграждане на доверие", вдигане на въздушното ембарго, както и предвиждането на катарски граждани в страните, наложили блокадата.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар