Стефан Пройнов: Български владетелски печати по аукциони

в България/История

Стефан Пройнов: Български владетелските печати по аукциони


Стефан Пройнов: Последното десетилетие не малко печати бяха продадени по аукциони по света.

Някак си държавата ни нехае какво се случва и че тези движими археологически паметници с доказан произход България се оставят свободно да се търгуват.

Службите ни би трябвало да следят за такива артефакти и монети, но някак си си затварят услужливо на мафията очите.

Основно се търгуват оловни печати, но бяхме свидетели на Златен медальон, който не бе възпрепятстван.

Държавата ни има международни спогодби, а и би трябвало да се направи фонд, в който да има пари за спасяване и откупуване на монети и предмети от аукциони и частни колекционери, които да допълват великата ни история .

Големите аукционни търговци знаят, че прекрачват законите и затова много често след продажба свалят снимките на Българските печати от архивите на своите сайтове за да нямат юридически проблеми.

Именно заради тези техни прийоми не остават много следи в световните търсачки, но повярвайте ми много печати напускат страната всяка година.

Най-големите донори на пазара си остават старопрестолна Плиска и Велики Преслав като те се обособяват като най-големите за времето си книжовни средища с най-деен политико-икономически обмен със света. Печатите са много важни и всеки археолог ще ви го каже.

Стефан Пройнов: И като стана дума за археолози тази година в Плиска археолозите откриха парче от печат на княз Борис-Михаил.

Стефан Пройнов: Чудя се от къде се появяват тези печати на световните пазари като от десетилетие го няма онова диво иманярство?

На времето един иманяр вадеше поне един здрав и добре запазен оловен печат на вечер покрай Плиска и Преслав, но черен пазар за тях нямаше болшинство благодарение на професор Рашо Рашев отиваха в музеят там където им е мястото.

Днес има повишен колекционерски интерес на темата средновековна България и тези печати безценни за България излизат в чужбина като често се търгуват и за 80-100 евро. Къде е държавата, защо няма арестуван нито един археолог до сега?

Стефан Пройнов: Има неща, който са си ценни за страната ни не за световните колекционери и политиката на държавата трябва да е насочена към съхранявани, издирване и откупуване ако щете.

Стефан Пройнов: Печатите датират дадени исторически събития и политико-икономически сведения от тях са по-точни за датиране на дадени процеси и от монетите затова е важно да бъдат издирвани и датирани от първа ръка, защото тогава те носят повече информация освен за времето и за мястото където са открити. Затова искам да се обърна и към всички, който по един или друг начин се докосват към българската история мястото на печатите е в музеят, а не на световните пазари.

И ако оловните пломби чертаят картата на търговските пътища и тържищата то печатите чертаят политическата карта на срещата и събитията свързани с Българските царе и християнството.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар