Стефан Пройнов: Има ли иманярска мафия у нас?

в България/История

Стефан Пройнов: Има ли иманярска мафия у нас?


Стефан Пройнов: По всичко личи, че иманярската мафия последна ще се реформира и трансформира. Правителствата се сменяха, но хората в отдела за борба и противодействие на трафик на паметници на културата не се сменят.

Покойният Кирил Радев Христосков дълги години бе несменяем и не малко иманяри са яли шамарите му, но при задържане на иманярски групи винаги им връщаха техниката – металдетекторите. На въпроса към г-н Христосков „защо им връщате машините“ той отговаряше „Другият път като дойдем нали пак трябва да има какво да вземем”.

В ГДБОП и сектор ”Престъпления с културно исторически ценности“. По времето на Христосков имаха най-голямата шпионска мрежа в страната по него време официалната статистика сочи, че над 380 000 човека се занимават с иманярска дейност. Близо 400 000 домакинства са се издържали и финансово подпомагали с пари от тази дейност.

А Христосков конфискуваше и опазваше значимите паметници, а дребните неща и евтините монети не се преследваха от закона – продаваха се на клубове в цялата страна необезпокоявани от властите. Най-големият бе всяка първа Събота във Велико Търново в Полтава, или в хотел Интернационал всеки Понеделник в сутрин в Монтана след обяд в София, Вторник в Опака имаше и клуб в Исперих.

Петък във Варна и Нови пазар, а Неделя в Шумен. Такива клубове и сбирки под егидата на нумизматични клубове имаше в Пловдив и Бургас, имаше в цялата страна . Малка армия от дилъри на ниско ниво обикаляха страната и изкупуваха стоката, те я препродаваха вече сортирана по вид, номинали и епохи на дилърите на високо ниво, а те вече я изнасяха през контролираните канали за чужбина стотици милиони от дребни и непотребни артефакти влизаха в икономиката на страната ни иманярството се превърна в поминък. Естествено огромната шпионаж мрежа измежду иманяри и дилъри спомагаше големите и значими неща свързани с нашата история да бъдат конфискувани и да останат в страната ни. Имаше и такива неща, които напускаха пределите на родината ни, имаше такива, които се открадваха и подменяха във фондовете на музеите, но ролята на Христосков беше да ги издирва и връща в страната ни и не веднъж са успявали като са притискали дилъри и трафиканти, но за това никой не е казал.

Браво и на медиите, които пазиха тишина, защото мафията обича тишината. И ако се разчуе, че някой иманяр или дилър на антики съдейства на МВР то всички се отдръпват от него. Бяха едни относително спокойни времена, в които хобито търсач бе изповядвано от всички хора и от различни в социалният си статус от копачи и наемна ръка до съдии и прокурори, полицаите също ходеха с машини и всеки си доработваше по някой лев с умения, които придобил известна доза познание и късмет. След пенсионирането си Кирил Радев Христосков става шеф на фондация „Тракия“ на Васил Божкови като продължава да спасява и опазва значими паметници на древното тракийско изкуство. Напълно естествено е Васил Божков да привлече най-добре подготвеният кадър с най-голямата лична шпионска мрежа в страната с изградени връзки във всеки регион и всяко село с десетилетия.
Информацията къде, какво и кога излиза в страната вече синтезира в отчасти частен интерес, казвам от части, защото колекцията на Васил Божков не е само негова или на България тя е част от световното културно наследство, което не можем да отречем.

С промяната на политическата среда обаче се промениха и нагласите, и правилата, и всичко в страната ни иманярите бяха преследвани като престъпници, нумизматите и колекционерите също търпяха щети стигна се до там, че посегнаха на всички и унищожиха един сектор един поминък. Но не заловиха нито един трафикант или международен дилър. Нумизматичните клубове заприличаха на пенсионерски сбирки за размяна на картички и спомени, а голяма част от иманярите тръгнаха да търсят трюфели.

След бруталното посягане и заграбване на най-голямата колекция на Васил Божков Кирил Радев Христосков не можа да преживее този варварски акт на грабеж получава инсулт, изпада в кома и се спомина. А Васил Божков е в чужбина в изгнание.Там са и голяма част от хората занимаващи се с колекционерство и антики, страх ги е да се приберат за да не ги последва съдбата на братя Бобокови например и да не бъдат ограбени и рекетирани.

Има ли иманярска мафия е въпросът? Има и тази мафия се е сраснала с властта – държавата и тя иска да заграби всичко за себе си, ако старото поколения дето се казва пускаха по малко баничка да има за всички то сегашните чисто по мутренски искат да вземат всичко на всеки.

Мафията не може да функционира без участието на държавата.

Силната мафия включва в себе си цели структури и звена на законодателната, изпълнителната и съдебната власт.

По думите на Джовани Фалконе „мафията диктува условията в политиката, а не обратното“. Така че, объркали са се господа управляващите.

Мафията съществува поради това, че те участват в нея. Мафията е силна не защото държавата е слаба, а защото държавната власт участва в нея. „Мафия“ означава срастване на организираната престъпност с властта. Така че мафията е възможна само, ако властта е мафиотизирана.

Истината е, че не мафията е държавата, а ние всички, нейното население и ако искаме да изхвърлим мутрите от властта и да си върнем държавата трябва заедно и бедни, и богати, и търсачи, и нумизмати да променим статуквото и правилата да променим законите и да си върнем страната.

Казвам се Стефан Пройнов, експерт на антично и древно изкуство и искам да се развивам като такъв, но трябва да се промени средата за да се случи това затова и съм по-активен призовавам всички ние да бъдем активни и да заложим на правилните хора, които могат да променят средата.


Италия почита паметта на магистрата Джовани Фалконе, убит от мафията.

Мога да цитирам например разказа на един мафиот, пресъздаден в книгата „Коза Ностра.
Съдията и „мъжете на честта““. Тя беше издадена на български език през 1993г. от издателска къща „Петекс-Petex“.
Книгата съдържа следния автентичен разказ на Джовани Фалконе:

„Един колега от Рим през 1980 година се срещнал с известния Франк Копола, наскоро задържан, и го провокирал:
– Синьор Копола, какво е мафия? Старият Копола размислил и отговорил:
– Господин съдия, в този момент трима съдии желаят да получат поста прокурор на републиката.
Единият е много умен, вторият се крепи на партиите в правителството, третият е празноглавец.
Кой смятате ще бъде избран? Празноглавецът.
Ето това е мафията…“

На скоро една адвокатка ми припомни тези думи на Даниела Доковска, реших да ги припомня и на вас. Така е устроена мафията, чудите се защо има протести пред съдебната палата, защо искат смяната на главният прокурор ли ами ето защо, защото моделът си е мафиотски и обслужва само и единствено мафията било то иманярска или не. Ако един Бойко Рашков стане главен прокурор аз Стефан Пройнов си мисля, че нещата няма да същите и ще се върне редът и законността в страната ни. Ако един Васил Божков подеме кампания за промяна на закона аз си мисля, че той добре познава материята и днес той вижда с очите на всеки един арестуван и репресиран, а вижда с очите на всеки колекционер и нумизмат, на всеки иманяр и всеки търсач какво да си извън закона.

Стефан Пройнов: Дали има иманярска мафия ли? Да, имало е и ще има, но някога имаше кодекс на честа – не се закачаха деца и жени. Беше всичко по мъжки, а днешните са една хунта заграбваща всичко от всеки, ограбвайки животът ни, съдбите ни, мечтите ни. Време е всички ние да надигнем глас и да променим законът!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар