Археолози откриха гало-римски стол

в Новини


Археолози откриха гало-римски стол Haute-Savoie, департамент във Франция, източните Алпи Много рядко откритие на курулски стол във вероятна гробница на гало-римски аристократ от 1-ви век. Символ на властта в Рим, курулския стол по време на Римската република беше запазен за магистрати, които раздаваха правосъдие. През I век това е белег на престиж сред аристократите. Гробницата съдържа богати погребални мебели с двадесет керамични вази, поне толкова стъклени съдове, четиридесет и шест бронзови прибори и съдове, които са съдържали хранителни вещества (вино, леща, боб, говеда, свинско месо, заек, домашен петел, яребица, патица, риба). Трябва да се подчертае и наличието на някои изключителни находки: чифт златни обеци, елементи от плат, избродирани с конец от злато, сребърни ивици. Друг гроб до по-млад човек също съдържа артефакти, но по-малко богати.

Източник:  Kiril Iliev 

Римската цивилизация по нашите земи

 

Такива столове често сa в комбинация с колесница, оръжия и доспехи. Разкопките продължават и очакваме още много артефакти, които след реставрация и консервация ще бъдат изпожени в музей където да радват окото на посетители и ценители. И в България излизат такива, но често стават обект на посегателство от иманяри.

Стефан Пройнов, Арт Експерт на антично и древно изкуство, коментира пред нас: Тези столове най-често се срещат в близост до погребални могили. Самият ритуал на погребенията от трако-римският период като обичай е починалият да се закара с колесница до погребалната камера там той се погребва задно с оръжията и даровете в камерата, а колесницата и столът се заравят пред входа така погребалният насип на могилата е голям от няколко метра до десетки такива, а колесницата заедно с умъртвените коне понякога и любимите му кучета заедно със стола остават пред входа.

За съжаление те са на малък културен пласт като видно е и от снимката и така стават обект на иманяри, защото такива големи сигнали се засичат и с обикновени металодетектори  както и така наречените „рамки“ импулсни машини и кантари за търсене на по дълбоки предмети.

Обикновено излизат на няколко метра до десетки метра от погребението. Повечето столове имат бронзови апликации най-често срещани са глава на лъв, на вълк или глава на овен, макар и рядко има само с бронзови топки или лукови глави. Колесниците също са богато украсени в зависимост от стандарта на починалия. Има и такива, които са използвани за лов, които са украсени с пантери, лъвски и орлови глави, някой с бюстове на божества. За съжаление иманярите изкъртват бронзовите апликации и пак заравят колесниците и столовете в земята. Често и конските амуниции са богато украсени с апликации бронзови сребърни и дори златни на по-знатни погребения.

Вижте още от bultimes

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар