БАН с ужасяваща прогноза за 200% скок на цените на храните до края на годината

в Новини

Ужасяваща прогноза направиха от БАН за 200 % поскъпване, ако войната в Укрaйнa продължи.

Оптимистичната прогноза е цените на храните да се увеличат с повече от 50% до новата реколта, показва икономически анализ на БАН. Експертите предлагат помощи за производителите и за хората с ниски доходи, информират от БНР.

Три пъти по-високи са цените на храните в сравнение с преди година. Два пъти е поскъпнало хлебното зърно, три пъти слънчогледовото семе, три пъти горивата и енергията.

При това положение до новата реколта при най-оптимистичния сценарий храните ще продължават да поскъпват, прогнозира Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания на БАН.

„Нашата прогноза, оптимистичната, е, че до 1 октомври около 50% ще нараснат цените. Песимистичният сценарий, който сме разработили, ако войната продължи дълго, а санкциите най-малко до края на годината – поне три-четири пъти или над 200%.

Ако войнaта приключи, реалистичният сценарий е около 100%“.Затова препоръките в анализа са за помощи към производителите и нискодоходните потребители.

„С такъв скок на цените трябва да се подпомагат земеделските производители. Изход няма, ваучери за храна“.

Ако войнатa в Укрaйнa се проточи, се задава глобална продоволствена криза, прогнозира още Боюклиев.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар