БАТОК: Да защитим традиционен за България отрасъл

в Новини

Производството на текстил, облекла и кожени изделия е сред традиционните промишлени производства на България. Географското положение на страната ни, съвременната материално-техническа база и технологичните възможности на предприятията от бранша, правят България предпочитан партньор за всички големи световни марки. Секторът е от съществено значение за формиране на брутния вътрешен продукт на България. Официалните данни сочат, че развитието на бранша се отразява върху динамиката на износа, като той формира близо 11% от общия износ на страната и създава около 12% от добавената стойност в индустрията, осигурявайки заетост на около 100 хиляди души. Освен това, секторът е изключително социално значим и единствен работодател както за някои от малките населени места, така и за социални групи, които не намират реализация другаде. Това посочват от Българската асоциация за текстил, облекло и кожи (БАТОК).

Българската индустрия в сферата е изключително високотехнологична, отлично оборудвана, а производството ѝ на високо международно ниво. В нея работят квалифицирани специалисти и добре обучени работници. Доказателство са множеството световноизвестни брандове, които се доверяват на българските производители. Техният стремеж към непрекъснато усъвършенстване, гъвкавост и експертност привлича чуждестранни клиенти и инвестиции, които допринасят за развитието на икономиката ни. Множеството иновации в сектора, в комбинация с високо качество, добри цени и бързи доставки, които предлагат българските компании ги прави предпочитан партньор в сферата на текстил, облекло и кожи на международно ниво.

В световен мащаб бранша е в силно затруднено състояние, заради извънредната ситуация с COVID-19, а повече от 90% от българските предприятия в сектора „Текстил, облекло и кожи“ са експортно ориентирани. Най-големите лидери на пазара отлагат създаването на нови колекции; модни презентации и събития отпадат; поръчките към подизпълнители са силно редуцирани. Основните контрагенти на родните производители са от Германия, Франция и Италия, които са сред силно пострадалите от кризата, чийто последици засегнаха и българските производители. Официални данни на НСИ показват, че през втората половина на 2020 г. производството на облекла в страната има спад с 10-15% в сравнение с 2019 г., а при производството на обувки през някои от месеците на изследвания период се наблюдава намаление до 25-30%.

Някои от компаниите в бранша все пак успяха да задържат досегашните си позиции, тъй като пренасочиха дейността си към създаването на различен тип продукти. Българските текстилни предприятия също бързо се преориентираха в производството на маски и защитни облекла, за да отговорят на нуждите на обществото в този момент. Това временно решение, обаче, вече е крайно недостатъчно, за да функционира цял отрасъл от икономиката, особено спрямо последните тенденции в Европа за забрана на употребата на текстилни маски.

В условия на криза, в каквото се намира целият свят, са необходими спешни мерки на подкрепа и на държавно ниво, за да може индустрията да се справи с това предизвикателство. Да могат семействата на близо 100 000 заети в сектора спокойно да посрещат своите нужди, а традиционният за страната отрасъл да продължи да бъде посланик на положителен имидж на България пред света.

Вярваме, че българската текстилна и кожарска промишленост заслужава своето достойно място сред лидерите в сферата в Европа и искаме да повдигнем ефективен социален диалог в обществото. То, в комбинация с целенасочена държавна политика за подпомагане на бранша, има потенциала да подпомогне сектора, избирайки българската продукция.

Ние, членовете на Българската асоциация за текстил, облекло и кожи (БАТОК), искаме да инициираме срещи с различни държавни структури, браншови организации и асоциации, за да дадем повече гласност на тези проблеми и да подпомогнем бъдещето и развитието на индустрията за производство на текстил, облекла и кожи в България.

В тази връзка планираме поредица от активности, с които да привлечем вниманието към бранша, като първото сме планирали през февруари.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар