Борисов: За 100 години не си спомям нито една реформа на БСП. Ако е било лесно, щели сте да въведете тол системата

в България

Депутатите изслушват премиера Бойко Борисов по въпроси, свързани с тол системата.

Няколко дни преди стартирането ѝ превозвачите заплашиха, че ще спрат да работят заради неясноти около начина на таксуване.

След спешна среща при премиера снощи стана ясно, че те получават срок до 27 март да се оборудват технически. Тя трябваше да стартира на 1 март.

В обхвата й попадат 3115 километра пътища, сред които 803 километра автомагистрали и 2312 километра първокласни отсечки.

„Днес след 10 ч. в МС ще извадим 115 км от община София от системата, и 40 км от община Варна, с останалите общини се водят преговорите и по същия начин ще ги извадим и тях от обхват“, заяви Бойко Борисов.

„Що се отнася до безопасни пътища, качества на пътищата, за тол системата – да, в България нещата се въвеждат трудно. Аз не си спомням една реформа на БСП за 100 години управление (шум в залата). Ако е било лесно, щели сте да въведете тол системата“, обърна се той към опозицията.

Според БСП голяма част от българските превозвачи все още не знаят по какви правила и в какви срокове трябва да снабдят автомобилите си GPS тракери, маршрутни карти или бордови устройства. И е нужно да бъде внесена яснота по въпроса от най-високата трибуна в страната.

Още вчера премиерът потвърди от Гърция, където беше на работно посещение, че ще уважи решението на народните представители. Но изрично подчерта, че не се занимава с тол такси. А вчера на извънредно заседание в МС премиера Бойко Борисов даде отсрочка на превозвачите да оборудват камионите и автобусите си с бордови устройства до 27 март. Дотогава те няма да бъдат глобявани.

Системата тръгва на 1 март, но само с маршрутни карти. До 27 март превозвачите могат да се оборудват с бордови устройства. Във фокуса на въпросите на днешното изслушване са и правилата за прилагане на таксуването в населените места около големите градове.

Заедно с Борисов Народното събрание ще изслуша регионалния министър Петя Аврамова и представители на Агенция „Пътна инфраструктура“ за предстоящото от 1 март въвеждане на тол системата и за пътищата, за които ще се изискват винетки.

За изслушване на премиера настояха от БСП. Според депутата Георги Свиленски има объркване сред хората по какви правила и какви суми ще трябва да се плащат:

„Става ясно, че даже и устройствата, които трябва да ползват превозвачите ги няма. Затруднението и хаосът, който предстои на 1 март, свързан с въвеждането на тол системата, е пълен.“

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че въвеждането на тол системата е поредният провал на правителсдтвото на Борисов.

От ГЕРБ предложиха в изслушването да участват регионалният министър Петя Аврамова, председателят на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски и Олег Асенов – член на Управителния съвет на Агенцията.

В дневния ред на депутатите е и първо четене на промените в закона за лечебните заведения, внесени от Министерски съвет. Те предвиждат промяна в режима по издаване на разрешение за осъществяване на лечебна дейност и регистрационния режим на лечебните заведения за извънболнична помощ и хосписите. Отпада изискването за заявителите да предоставят лицензия за използване на източници на йонизиращи лъчения за медицински цели, когато в лечебното заведени ще се използва такова медицинско оборудване.

Източник: Епицентър.БГ

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар