Борисов: Няма специалист, който да каже, че този бич на съвремието ще отмине

в България

Министър-председателят Бойко Борисов свика работно заседание на Националния оперативен щаб с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

В рамките на срещата в Министерския съвет на премиера Борисов беше докладвана актуалната ситуация с разпространението на COVID-19, както и засилването на капацитета на болниците с интензивни легла, така че да бъдат в готовност при необходимост.

Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Министър-председателят Борисов разпореди на министър Ананиев да проведе допълнително разговори с Националната здравноосигурителна каса и с Българския лекарски съюз относно заплащането на тестовете и клиничната пътека за COVID-19, за да имат болниците достатъчно финансиране.

„Презапасете се с облекла, с маски, очила. Всичко трябва да е достатъчно и предостатъчно“, заяви Борисов. Премиерът отбеляза, че по света има милиони заразени, а Европейският съюз продължава да няма единна политика, включително за отварянето на границите за туризма.

„Няма специалист, който да каже, че този бич на съвремието ще отмине“, посочи министър-председателят. В тази ситуация по думите на Борисов е особено важно да се следи заболеваемостта в клъстерите и да продължи контролът върху мерките.

Председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски също се съгласи, че е от голямо значение да се укрепи капацитетът на болниците. Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев изтъкна, че вълната на вируса расте в Европа и на Балканите, като подчерта, че усилията в България са насочени към противоепидемичните мерки.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев напомни, че капацитетът на лабораториите е сериозно увеличен в сравнение с началото на епидемията. По думите му е необходимо внимателно да се следи за първи случаи на заразени в големи колективи. Представителите на Националния оперативен щаб бяха категорични, че разпространението на COVID-19 тръгва и от провеждането на празнични и религиозни тържества.

Източник: Petel.bg

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар