„Воля“ пак закрепва властта на ГЕРБ – хората на Марешки ще гласуват против вота на недоверие

в България

След консултациите между БСП и ДПС, на които се разбра, че Движението ще подкрепи вота на недоверие, иницииран от социалистите, въпросът е ще оцелее ли третият кабинет на Бойко Борисов?

Зад коалиционното правителство на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ стоят общо 115 народни представители – 95 от ГЕРБ и 20 от ОП.

Искането на недоверие се подкрепя от 79 народни представители от левицата и 25 от ДПС – общо 104.

Консултациите на БСП с ДПС вече минаха, с „Воля“ са утре. Но вече има податки, че хората на Веселин Марешки ще закрепят властта на ГЕРБ.

Депутатката Кръстина Таскова от „Воля“ каза, че на консултациите със социалистите те ще искат да узнаят истинските мотиви за вота. Щели да питат дали БСП има план за разрешаване на кризата с водата и ще го представят ли. „Или просто действат на принципа „стани да седна“, коментира в кулоарите на парламента Таскова.

Конституцията е категорична – предложението за недоверие е прието, когато за него са гласували повече от половината от всички народни представители. С други думи – търсят се още 6 глави в подкрепа на властта.

115 са гарантирани – трус в управляващата коалиция няма, показа го и гласуването вчера за новия министър на екологията Емил Димитров. За да влезе в състава на Министерския съвет в сряда на Ревизоро му стигнаха и 111 гласа. Защото според Конституцията, за да има промяна в кабинета, не е необходимо тя да е подкрепена от половината плюс един от списъчния състав на депутатите (240). Достатъчни са 50% плюс 1 от присъстващите. Работа на властта по избора на новия екоминистър свършиха избраниците от „Воля“, които не участваха в гласуването и излязоха от залата, с което намалиха кворума.

Този номер обаче няма как да мине при гласуване на вот на недоверие.

Депутатите от „Воля“ (общо 12), както и независимите (общо 8, като в това число са и шестимата представители на „Атака“) трябва да определят с кого са – с властта или с опозицията. Приказки от рода на тези, с които оправдаха излизането си от пленарната зала вчера – че били с българския народ този път няма да минат. Разбира се, те биха могли да се въздържат и така да попречат на левицата и ДПС да си осигурят недостигащите им 17 гласа за сваляне на правителството.

Привържениците на вота биха могли да намалят бройката на недостигащите им депутатски гласа с шест, разчитайки на „Атака“, но това не е достатъчно. Властта със сигурност си е подсигурила подкрепа от хората на Марешки, както се случваше и досега. Лидерът на „Воля“ е със снет депутатски именитет, има и няколко обвинения от прокуратурата и за всички е известно, че е зависим.

Това е четвърти вот на недоверие, пред който се изправя Третото правителство на Борисов. И трите предишни бяха внесени от БСП. При тях политическите позиции при гласуването бяха ясно очертани – депутатите гласуваха или „за“, или „против“, нямаше „въздържали се“. При всичките гласувания ДПС подкрепи БСП, а „Воля“ – правителството.

Първият вот бе през януари 2018 г. за провала на кабинета в борбата с корупцията. 103 депутати подкрепиха вота, 131 – властта.

Вторият вот бе по темата сигурност, също внесен от социалистите през юни 2018 г. За оставането на правителството гласуваха 131 народни представители, за падането му – 104.

Третият път червените атакуваха властта заради състоянието на здравеопазването при октомври 2018 г. Тогава зад управлението застанаха 133 депутати, зад вота – 99.

Премиерът Бойко Борисов не присъства в пленарната зала при нито един от досегашните вотове на недоверие – нито по време на дебатите, нито при гласуването.

Източник: Епицентър.БГ

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар