Въведохме едни от най-либералните мерки. Дадоха много добър резултат. Сега са напът да се провалят

в България

Кривите в държавите, които разхлабват мерките, вървят надолу, а при нас кривата върви нагоре.

В последно време кривата се катери, и то доста сериозно, каза в предаването „Неделята“ по Нова телевизия председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

У нас имаш възможност да отидеш на работа, на лекар, до апетка. Ако го направиш 2-3 пъти на ден, имаш възможност да се раздвижиш, добави той, пише Novini.bg.

Надигна се такъв вопъл – стоим затворени. Ние никога не сме стояли затворени – гърците и италианците стояха затворени. Малко е пресилена тази работа. В България са въведени едни от най-либералните мерки, но много рано наложени, дадоха много добър резултат. Сега са напът да се провалят, защото в момента се получава така, че много хора си казват – нищо няма да спазвам, подчерта ген. Мутафчийски.

За парковете винаги съм казвал, че това не е животоспасяващо за нацията. Най-големите ми опасения за отварянето им, които съм сигурен, че ще се сбъднат, са хора с бири в ръка и събирания на повече от двама човека на едно място или събиране на майки, посочи той.

Бяха взети мерки, но контролът по изпълнението им куцаше. Тези мерки са полуспазвани. В края на краищата всеки трябва да има съвест, когато излиза навън, и да знае, че може да зарази други хора. Неминуемо всяко разхлабване на мерките може да доведе до ръст на заразата. Всяка сутрин Щабът се събираме с премиера и обсъждаме. Много често сме имали остри спорове. Който разхлабва мерките, трявба да каже, че това с прави с ясното съзнание, че може да доведе до повищаване общата заболеваемост. В Германия, например, едновременно с разхлабването на мерките изграждат болници и се готвят за втора вълна, коментира ген. Мутафчийски.

Той уточни, че към момента възобновяването на спортните мероприятия въобще не стои за обсъждане, както и че ако има въведен контрол, достъпът до планините може да бъде върнат.

Ген. Венцислав Мутафчийски заяви още, че не споделя ентусизма, че извънредното положение ще бъде отменено от 14 май, както и че ще остане ръководител на кризисния щаб, докато правителството ми гласува доверие.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар