В САЩ обявиха: 8-те F-16 за България трябва да са готови до 31 януари 2027 г.

в България/Свят

Министерството на отбраната на САЩ обяви споразумение на стойност 512 милиона долара с американската компания „Локхийд Мартин“ (Lockheed Martin) за производство на изтребители F-16 Блок 70 за Република България.

Това съобщава Дифенс Блог, цитиран от Канал 3.

Този договор предвижда производството на осем самолета F-16 Блок 70 (шест едноместни и два двуместни самолета), които да заменят стареещия флот на българските МиГ-29. Съобщава се, че производството ще бъде извършено във Форт Уърт, Тексас и Грийнвил, Южна Каролина и се очаква да приключи до 31 януари 2027 г.

„Дългогодишната мечта на (българските) ВВС се случи най-накрая“, цитира медията заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов през юли 2019 г. „Това ни поставя на равна основа с нашите партньори в НАТО. Нашите ВВС ще имат увереността, че разполагат с нещо толкова съвременно и актуално като нашите колеги.“

Обширният пакет F-16 Блок 70 за България включва обучение на пилоти и наземни екипажи, логистика, помощно оборудване и военна техника за всички оперативни нужди.

Това означава, че България няма да се нуждае от придобиване на каквито и да е артикули като въоръжение по отделни договори с трети страни или да търси разрешения или лицензи от правителства за интегриране и използване на оръжия, което създава допълнителни разходи и несигурност.

Според американския сайт Джейнс Дифенс, поръчката за производство не включва двигатели и е част от общия пакет за доставка и поддръжка на F-16 за България, който е оценен на приблизително 1,3 милиарда щатски долара.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар