ГЕРБ не е партия, а държавно чиновничество, което е към края на политическия си път

в България

Един от основните проблеми пред правителството е дали то ще успее да дострои докрай тръбата, която наричат „Балкански поток“, „Български поток“, а всъщност е „Турски поток“ на българска територия.

Това коментира анализаторът доц. Валентин Вацев в предаването „12+4“ на програма „Хоризонт“ по БНР.

„Ако Борисов остане до края на септември, той ще успее да дострои газопровода и ще бъде победител. За да бъде спрян, са впрегнати всички усилия.

Първото нещо, което иска Сорос, е бъде спрян строежът на газопровода. Ако съм на мястото на Русия, ще впрегна всички сили, за да помогна на Борисов да дострои газопровода. В момента големите задачи на Доналд Тръмп са далеч от спирането на руски проекти. Той има текущи проекти, които не му дават възможност да се организира за геополитически проблеми. Освен това, Доналд Тръмп не желае конфронтация с Русия. Неговият противник е Китай“, коментира Вацев.

„Тодор Живков по свой начин усещаше геополитическите настроения. Бойко Борисов няма този усет. Очаквам в разджуркването, което ни очаква да се появят нови „наследници“ на Тодор Живков, който според мен е най-успешният ни политик на 20-и век. ГЕРБ не е партия, а държавно чиновничество, което е към края на политическия си път. Трябва ни генерално разбъркване на политическите елити. БСП трябваше да приеме, че протестите са тема номер 1, а не изборът на нов председател. Аз не мога да си представя бъдещия парламент. Там ще има много малки политически сили и ще се получи нещо като кубчето на Рубик. В момента не виждаме идеологии“, каза анализаторът.

Вацев подчерта, че Бойко Борисов се оправя винаги в последния момент с някакъв страничен творчески ход. Той може да се опита да постигне договореност със САЩ и Русия. Тогава ще излезе успешно от водовъртежа.

В наши дни в България преобладава негативизмът – хората, които движат процесите, могат по-ясно да обяснят и по-конкретно могат да кажат какво не искат, отколкото какво искат.

Протестът е на път да се осуети и да се провали поради едновременното наличие на три основни причини, смята анализаторът.

„Първо, координационният субект на протеста се разцепи – там се разделиха на леви и десни и това е гаранция, че процесът няма да завърши успешно. В началото имаше чист морален гняв, който даваше възможност да се надяваме, че нещата ще тръгнат по бързо“, посочи той.

Според него втората причина, поради която протестът ще се провали е, че демонстрантите са били много силни с искането за оставка и „Мутри, вън!“: „Но конкретна програма зад това искане не забелязах“.

„Като цяло тези неща или успяват до 20-ия ден, или като докарат до 43 дни, това означава, че просто е изпуснат импулсът… Протестът премина във фонов режим“, отбеляза доц. Вацев.

„Протестът се изчерпва и се превърна във фон. Хората се разделиха на леви и на десни. Всички виждаме на улицата кои са ядрата на тези две групи. Ще бъде ли човек на Сорос премиер, или Бойко Борисов, е въпрос на избор. Аз обаче не мога да избирам между Бойко Борисов и Николай Младенов. Научен съм да не вярвам на социология в дни на велики разбърквания. Тя играе ролята на инструмент за обществено управление.

И подчерта, че днешното ръководство в лицето на правителството на Бойко Борисов е деморализирано и наистина е накрая на своя мандат, но това не значи, че те са напълно безпомощни.

„С лека изненада забелязах, че за близо седмица успяха да отклонят общественото внимание от насъщните проблеми – протеста – и да го насочат в невярна посока – нова Конституция, Велико народно събрание… А живият протест остана някак си страничен фон. Той не води до необходимите резултати, но това не означава, че правителството няма да подаде оставка“, каза анализаторът.

И изрази увереност, че зад завесата на общественото внимание се водят „тънки, горещи и нервни преговори за това, кой все пак да оглави процеса – ще вземе ли българският соросианец властта, ще се добере ли до властовите прерогативи, или неговите противници ще успеят да го удържат“.

Вацев уточни, че говори за Христо Иванов: „Това са остатъците от СДС, които навремето бяха соросоидални, но не напълно и не изцяло“.

„В момента остатъците на СДС в България са просто хора на „Отворено общество“, които заедно със самия Сорос не бива да бъдат бъркани с Америка“, изтъкна анализаторът.

Източник: Епицентър.БГ

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар