Дъното е достигнато

в Новини

Пандемията от коронавирус доведе до ситуация непозната до момента в гражданската авиация. Почти всички самолети от сектора са приземени. Стоянките за паркиране на машините са на 100% запълнени. Пистите на най-големите летища са осеяни със самолети.

Какво точно се случва в небето? През първата седмица на март броят на гражданските полети е спаднал с 3.9% спрямо същия период на миналата година, сочат данните на flightradar24.com. Последната седмица на миналия месец спрямо същия период на 2019 г. е отчетено понижение от рекордните 62.9%.

Натискът върху гражданската авиация започнаха в края на януари, когато 75% от полетите в Китай бяха анулирани. До средата на февруари техният брой се повиши до 80%. През март се регистрира 40% възстановяване на трафика в азиатската държава.

В Европа спадът започна от Италия през последната седмица на февруари. Дефакто световният въздушен трафик започна процес на спиране в средата на март.

„Toвa e нaй-гoлямaтa ĸpизa, пpeд ĸoятo индycтpиятa ce e изпpaвялa няĸoгa. Hacтъпи нaй-тъмният чac зa aвиaциятa и e тpyднo дa видим изгpeвa, ĸoйтo идвa cлeд тoвa", ĸaзвa гeнepaлният диpeĸтop нa Международната асоциация за авиотранспорт (IATA) Aлeĸcaндъp дe Жyняĸ.

ІАТА пpeдcтaвлявa 290 ĸoмпaнии oт индycтpиятa. От Асоциацията обявиха, че авиационният сектор може да загуби 252 млрд. USD от пандемията през текущата година. От тях 61 млрд. USD ще бъдат загубите през второто тримесечие.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар