Ева Майдел: 80% от младежите у нас се реализират успешно на пазара на труда през 2019 г.

в България

„Данните от четвъртия доклад на сдружение Образование България 2030 за наблюдение и анализ на образователната система ясно показват, че има подобрение по отношение на реализацията на младите хора на пазара на труда у нас.

80,5% от наскоро завършилите образованието си младежи се реализират успешно.

Този дял се доближава значително до средното за ЕС – 80,9%.

Освен това делът на младите хора, които нито работят, нито се обучават през 2019 г. е рекордно нисък – 17,5%, което е два пъти по-ниско в сравнение с 2010 г.

Това е резултат от целенасочените усилия на институциите за подобряване на професионалното образование, позволяващо на учениците да придобиват практически умения, а не само статични знания.” Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел след представянето на новото издание на мониторинговия доклада на Образование България 2030 (ОБ2030) за 2020 година. „Пандемията от коронавирус със сигурност забави започналите успешни реформи.

Споделям мнението на експертите, че реакцията на българските институциите за налагане на дистанционно обучение беше успешна.

Моделът с онлайн часове е по-подходящ от този в Западна Европа, където материалът за седмицата се изпраща наведнъж и ученикът сам решава кога да учи.

Важно е тези мерки да не изместват фокуса на Министерството на образованието от системния подход към максимално широк достъп до качествено образование. Обективният анализ показва, че реформите от последните пет години в сферата дават резултат, макар да ни се иска подобрението да е още по-бързо“, допълни Майдел, която е инициатор и съосновател на ОБ2030.

Основаното през 2015 г. сдружение Образование България 2030 обединява организации от гражданския, частния и публичния сектор за обща визия за качествено образование в България до 2030г.

Ежегодно публикуват доклад, проследяващ ключови аспекти на образователната система като достъпа на всички ученици до качествено образование, резултатите на учениците и реализацията им след училище.

Източник: Novini.bg

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар