ЕНП на ГЕРБ иска в резолюцията за България да пише, че „протестът в България е платен“

в България

Очаква се тази вечер евродепутатите да гласуват внесените общо 49 поправки в проекторезолюцията за върховенството на закона в България и продължаващите близо 3 месеца протести.

Повечето от поправките целят да смекчат критичните пасажи срещу премиера и правителството.

Корекциите в тази насока са внесени от евродепутатката от Европейската народна партия Роберта Мецола (б.ред. ГЕРБ е част от ЕНП и по всяка вероятност корекциите на Мецола са продиктувани от българска страна) и колегата и от партията на европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки. Мецола настоява в документа да бъдат добавени случаите с президентските съветници, обвинени в търговия с влияние и подбуда за извършване на длъжностни престъпления, предаде БНР.

Тя иска да фигурира и текст, в който се твърди, че известен магнат на казина, туризъм и строежи, срещу когото са повдигнати 18 обвинения, финансира продължаващите протести, като явно визира укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков.

„Президентът, който има конституционното задължение да бъде политически неутрален, е взел директна линия на поведение в опозиция на правителството, поискал е неговата оставка и използва протестите като платформа за своята позиция“, се казва в друга искана от нея поправка. Мецола предлага текст за отпадане на мониторинга по механизма за сътрудничество и проверка, както и друг, в който да се отбележи, че няма изискване за прозрачност на собствеността на медиите онлайн, а пропуските в регулаторната рамка за тях често се експлоатират от проруски медии.

Ангел Джамбазки е внесъл 9 поправки, в които настоява да паднат текстовете, с които се изразява съжаление за отхвърлянето от страна на България на Истанбулската конвенция, както и съпътстващата я дезинформация, а също така и за речта на омразата срещу малцинствата, която използват много депутати, а имунитетът ги пази от наказателно преследване.

Източник: Petel.bg

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар