ЕС гледа на Гърция като на паркинг за бежанци

в Свят

В интервю за германското издание Das Handelsblatt министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис разкритикува остро Европейския съюз затова, че не намира устойчиво решение за бежанския въпрос.

„Европа счита държави, в които те пристигат – като Гърция, като удобни места за паркиране на бежанци и мигранти", подчерта Мицотакис пред изданието.

„Няма да приемам това повече", заяви консервативният лидер на правителството в Атина. Нито една държава от ЕС не може да се възползва от Шенгенското пространство и в същото време да откаже да споделя тежестта, „както правят някои източноевропейски страни“.

От лятото броят на пристигащите в Гърция бежанци отново се увеличава. По данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците – тази година в страната са регистрирани почти 60 000. Данните са далеч от тези от 2015 г., но поставя правителството в Атина под натиск. Условията в най-големия бежански лагер – „Мория“ на остров Лесбос години наред се считат за неприемливи от правозащитните организации.

Мицотакис похвали предложенията на германския вътрешен министър Хорст Зеехофер за реформата на системата за убежище. Едно от ключовите искания на германското вътрешно министерство е предварителното разглеждане на молбите за убежище по външните граници да стане „задължително“.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар