Ето кой е архитектът на убийството на Сюлеймани

в Свят

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео е архитектът на убийството на иранския генерал Касем Сюлеймани, ръководещ елитните сили на Иран и смятан за един от най-могъщите хора в региона.

„Вашингтон поуст“ съобщи, позовавайки се на свои източници, че от няколко месеца Помпео е убеждавал президента Доналд Тръмп да ликвидира ръководителя на елитното звено Ал Кудс. В крайна сметка Тръмп се е съгласил и е дал заповед за убийството на иранския военачалник.

Сюлеймани бе убит при въздушна атака с дрон на летище в Багдад. Според членове на американската администрация Помпео може да използва случая за развитие на своята политическа кариера. Според източник в Белия дом бившият шеф на Пентагона Джим Матис никога не би се съгласил да убие Сюлеймани.

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей бе начело на днешната траурна молитва в Техеран в памет на убития ирански генерал. Местните медии пишат, че милиони иранци са се събрали в Техеран, за да изпратят убития генерал. Отново се чуваха възгласи „Смърт за Америка“.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар