Защо в Русия фалират толкова много фирми?

в Новини

През 2019 всяка пета фирма в Русия е била закрита. Това става ясно от изследването на международната одиторска мрежа за консултации FinExpertiza. Почти половината от частните фирми, които междувременно са изчезнали от пазара, не са просъществували дори и една година. И в случая изобщо не става дума само за фирми-еднодневки, а и за сериозни и добросъвестни играчи. Каква е причината за тяхното закриване? И какво означава тази висока "смъртност" на бизнеса за руската икономика?

Рекордни фалити

Според данните на FinExpertiza, през 2019 година в Русия са били закрити 611 800 компании, а са били създадени само 264 600 нови. В изследването се отбелязва, че през последните години диспропорцията в полза на "загиващите" предприятия постоянно е нараствала. Само в рамките на 3 години броят на частните компании е намалял с близо една пета: през 2017 в Русия е имало 3,8 милиона действащи предприятия, а през 2019 са останали 3,1 милиона. Най-голямото измиране на фирми е било регистрирано през миналата година в Москва – 125 500 компании.

Авторите на изследването отбелязват, че независимо от някои противоположни мнения, дейността си в Русия прекратяват не само новите фирми. Повече от половината от закритите вече фирми са просъществували над една година, а близо 50 000 от тях – и повече от пет години. Само че делът на онези, които са се задържали на пазара по-малко от година, е твърде голям: 299 000 от близо 612 000 закрити фирми.

Кои фирми загиват

Част от тези фирми, по думите на експертите, биха могли да бъдат отнесени към категорията на "еднодневките". "В рамките на борбата срещу злоупотребите с данъци върху доходите, руската Федерална данъчна служба в последните години води активна дейност, за да не допусне използването на фиктивни фирми", каза за Дойче Веле Алексей Рибалка, експерт от Центъра за макроикономически анализи и краткосрочни прогнози.

Тази борба показва и резултати: ако през 2013 година като фиктивни са били отбелязани 30% от компаниите в Единния държавен регистър на юридическите лица, то през 2019 такива са били едва 4%. "Резултатът от тази работа естествено намери отражение в нарастващия брой на закриващите се фирми", смята експертът.

Президентът на FinExpertiza Елена Трубникова изтъква обаче, че втората и по-важна част от закриващите се предприятия са добросъвестни фирми, които не са успели да се закрепят на пазара. "Високият процент на ликвидация сред тези фирми поражда огромно безпокойство", казва тя. Според Трубникова, през миналата година са били закрити множество фирми в сферата на търговията на едро и дребно, които "реагират най-чувствително на промените в потребителските настроения".

Защо фалират новите фирми?

Като основна причина за "високата смъртност" на бизнеса анализаторката назовава слабото търсене и стагниращите доходи на населението. "Бизнесът трудно може да се развива, ако неговото производство не се купува", твърди Трубникова. За много предприемачи, особено от малките и средни фирми този факт се оказва сериозна спирачка, след като тежкият им труд не им осигурява съществени приходи.

Борис Титов, пълномощник по въпросите за защитата на предприемачите към руското президентство, също смята, че основната пречка пред малкия бизнес е намаленото потребителско търсене през последните години. "Няма как да се увеличи това търсене, ако държавата не положи специални усилия. Вторият важен фактор са административните регулации, контролът и надзорът. Нужно е те радикално да бъдат съкратени и опростени. А третият фактор е достъпното финансиране и евтините кредити", смята Титов. Според него, в момента е значително по-скъпо да се поддържа закъсала фирма, отколкото преди години. Затова щом бизнесът на хората не потръгне, те веднага го закриват. "Това им излиза по-евтино и е по-лесно."

Тайната на успеха

По думите на Титов руският пазар е препълнен от млади компании – т.нар. стартъпи. Според президентката на FinExpertiza, това развитие е проблемно. "Води се постоянна пропаганда сред хората да разкриват свой собствен бизнес, като им се внушава, че това е хубаво, лесно и интересно. Само че с гол ентусиазъм не може да се изгради ефективен бизнес модел", казва Трубникова. Тя добавя и още нещо: "Не е тайна, че в много случаи оцеляването на една компания на руския пазар зависи най-много от това дали ще успее да получи договор за големи държавни поръчки".

Експертите са единодушни в едно: унищожаването на фирми води до намаляване на икономическия ръст, снижаване на конкуренцията, засилване на ролята на държавния сектор и запазване на зависимостта от сивата икономика.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар