За строителството с любов – (Без)Полезни съвети за начинаещи инвеститори в строителството

в Новини

Най-често се самообучават по метода на пробата и грешката, като част от тях доказват, че човек се учи докато е жив и никога не разбират, че ако имат талант той е в друга област.

Има едни филми, които не гледаме, но знаем за тях от обща култура, в които често главен герой е пробващ се ВиК специалист. Знаещи и можещи професионалисти, са ми споменавали, че това е мит, но пък те и не изглеждат така, че да им повярвам, че им се случва. Ако някой, за разлика от гореспоменатите, е сексапилен, професията водопроводчик определено му дава конкурентно предимство. Трудно може да бъде оправдано присъствието на надарен геолог в чужда баня, най-много в някое мазе, в което проверява дали проблемът се дължи на напорни подпочвени или безнапорни повърхностни води, но там декорът не е особено подходящ за да мотивира сценаристите да разнообразяват сюжета с геолози. Колкото и да е измислица не е рядкост строителят да се опитва да люби страстно клиента в преносния, по-циничен смисъл на думата, без да се интересува дали желанието е взаимно и с искреното убеждение, че няма нищо нередно и му се полага. Това с особена сила важи за тези, които цял живот се самообучават за сметка на клиентите.

При подбор на кадри за определяне на професионалната квалификация се използва тристепенна скала – „Става“, „Читав“, „Много читав“. Втори критерий е „ На колко работи“ . Разбира се, всеки търси „Много читав“, който оферира ниска цена, което често води до наемане на обучаващ се пробващ, който изпитва силен нагон и трудно разбира, че вие нямате желание да смесвате строителство с любов. Вярвам, че любовта ще спаси света, но съветвам такива опити да пресичате смело, защото някои трудно разбират от намека, че за да е хубаво чувствата трябва да са взаимни. Договарянето на по-ниска цена и/или по-къс срок действа като афродизиак на изпълнителя, като предозирането може да събуди неустоими пориви дори в такива, които по-принцип нямат намерение да ви любят.

Всичко написано и съветите за избягване на нежелани взаимоотношения се отнасят за частния сектор. При обществените поръчки е различно, доста по-сложно и скоро ще споделя какво мисля за „Сексът и градът“.

––––––––

Иван Кирмин има над 25 годишен опит в сферата на строителството на жилищни, обществени и промишлени сгради и съоръжения. Управлявал е процеси във всички фази на строителните проекти – предпроектни проучвания, проектиране, финансиране, строителство, продажби. Член-учредител на КИИП.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар