Каракачанов: Земята на България може да храни 32 милиона души

в България

Българинът ще оцелее, преживял е много по-тежки изпитания от коронавируса, но трябва да мислим за живота след това.

Това заяви вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов в предаването „Плюс – минус“ по Нова телевизия.

Още в началото на гостуването си в студиото той каза, че си е направил тест за коронавирус преди 5 дена.

Според него това, което се случи с коронавируса, показва несъвършенствата на икономиката в Европа.

Като свърши извънредното положение, поне месец ще бъде необходимо на фирмите, за да възстановят дейността си. „Ако бъдат притиснати от банките – ще фалират“, посочи Каракачанов.

Трябва да защитим хората, да съхранят доходите си от труд, категоричен е вицепремиерът.

„Благодарение на мерките, които взе правителството, разпространението на коронавируса е много по-малко от другите държави. Засега основната цел е да предпазим населението, колкото се може по-малко хора да бъдат заразени, а евентуалните жертви – минимални. Но това ще мине. Отсега е разумно обаче да се мисли за икономическите мерки“, коментира ситуацията с COVID-19 той.

Каракачанов обясни, че от ВМРО имат свои предложения за икономическите мерки за справяне. Напомни, че трябва да се направи всичко възможно.

Запитан защо партията му, която е управляваща, предлага мерки, след като вече такива са били обявени от правителството, министърът каза:

„Мерките, които предприе правителството, са добри. Ние предлагаме по-гъвкав подход, включително и ваучери за туристически курорти. Основен бизнес в България е туризмът. В момента, в който падне извънредното положение, вместо да се юрнат в чуждите държави, българите да ползват българските услуги.“

Според него след като отмине епидемията от коронавирус трябва така да завъртим колелото, че парите отново да се върнат в българската икономика.

Каракачанов обърна внимание, че ако страната изпита нужда от някакви храни, това ще са боб и леща, защото не се произвеждат у нас.

Използваме земята по най-примитивния начин. Големите арендатори нямат никакъв интерес да развиват нещо друго освен да сеят пшеница и царевица, посочи той. Според Каракачанов големите арендатори нямат никакъв интерес да развиват по-трудоемки производства, като зеленчукопроизводството.

„Няма го зеленчукопроизводстово овощарството, животновъдството, няма я и преработвателната промишленост, която да задържи хората в малките населени места“, коментира той.

Земята на България може да храни 32 милиона души, категоричен е вицепремиерът.

Българското земеделие беше оставено на принципа, че „пазарът определя“, добави още той.

Военният министър отново коментира в кои случаи армията би се включила в извънредното положение.

„Веднага можем да изпратим 400 човека от армията за охрана на границата и така да освободим ресурс за МВР. За охрана на АЕЦ „Козлодуй“, да проверява документи, да подпомага МВР“, посочи Каракачанов.

Източник: Епицентър.БГ

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар