Китай отчита икономически растеж

в Новини

Китайската икономика отбелязва растеж от 4,9 процента през третото тримесечие в сравнение със същия период на миналата година, което потвърждава възстановяването ѝ след историческия срив в брутния вътрешен продукт в началото на 2020 г. заради коронавируса. Това показват публикуваните днес статистически данни, цитирани от AFP.

Увеличението е малко по-слабо от прогнозираното от група анализатори, до които се е допитала АФП (+5,2 процента), предаде БТА. Темпът на растежа е далеч от достигнатото през 2019 г. равнище (+6,1 процента), което на свой ред беше най-ниското от 30 години.

Той обаче е доста по-добър, отколкото през първото тримесечие на тази година (-6,8 процента), когато Китай отчете най-лошите си икономически резултати от края на маоистката епоха насам заради епидемията от Ковид-19, парализирала страната. След появата на новия коронавирус в Китай в края на миналата година, азиатският гигант на практика успя да изкорени епидемията и от второто тримесечие страната отново отчита растеж (+3,2 процента).

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар