Коронавирус и полети: такова нещо не се е случвало дори през Втората световна война

в Новини

Малките жълти символи на самолети са добре познати на ползващите сайта Flightradar24. Върху интерактивната карта на света се вижда как подобно на рояци насекоми те кръжат около земното кълбо. В момента обаче там няма и помен от обикновено доста натоварения трафик: рояците от самолети са изчезнали. На картата се забелязват само самолети, които прибират блокирани туристи, както и малкото останали такива, изпълняващи редовни полети.

101 години след първия международен полет в света, извършен през февруари 1919 година, коронавирусът парализира въздушния транспорт. Такова нещо не се е случвало никога преди – дори и по време на Втората световна война.

80% по-малко полети

Тези числа говорят красноречиво: ако в предишни години в края на март за един ден обикновено са били осъществявани по около 180 хиляди полета, то по същото време на тази година (27 март) и имало само 90 хиляди, а на 28 март – под 70 хиляди полета в целия свят.

По света има около 25 хиляди пътнически самолета, а във всяка една секунда някъде над главите ни във въздуха се намират над половин милион души – едновременно. В последните дни въздушният трафик се е свил с около 80%, а в някои части на света – с 90%.

“Светът ще е различен след тази криза, а за въздушния транспорт това важи с особена сила", казва изпълнителният директор на Луфтханза Карстен Шпор. Никой не се наема да прогнозира кои авиолинии ще оцелеят след няколко месеца принудителна пауза. Браншът очаква при 3 месеца спрени полети загуби за над 250 милиарда долара, от които 76 милиарда само в Европа. Авиолиниите настояват спешно за държавни помощи. От Международната асоциация за въздушен транспорт IATA посочват, че авиокомпаниите могат да издържат така средно до два месеца, а някои – доста по-малко време. Около 30 големи авиокомпании срещаха сериозни финансови затруднения още преди кризата.

Възстановяването ще е трудно и продължително

IATA очаква загубите през второто тримесечие на годината да достигнат 39 милиарда долара – при 7 милиарда долара печалба през същия период на 2019. Очакваната тежка икономическа рецесия ще забави възстановяването на пътникопотока и приходите. Стандартният годишен ръст на пасажери, който е между 4 и 5%, може да бъде постигнат едва през 2022 година.

Дори и докато самолетите не летят, разходите на авиокомпании си вървят – от амортизация, за застрахователни и лизингови вноски, административни такси, както и разходи по поддръжката.

Разходите се трупат

Когато един самолет не е бил във въздуха седем дни, той трябва да бъде подготвен за паркиране, което изисква 60 работни часа. На отворите и ходовата част се поставят капаци като защита от външни влияния. Когато не се изпълняват полети се провеждат функционални тестове, на всеки две седмици двигателите работят на място, а всяка седмица самолетите биват радзвижвани напред-назад, за да не се деформират гумите. На всеки три месеца всеки паркиран самолет трябва да извърши поне по един полет.

Голяма част от техническия персонал за поддръжка продължава да работи, макар съответната авиокомпания, какъвто е например случаят с Луфтханза, е преминала към режим на намалено работно време.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар