Манолова иска пълна ревизия във ВиК-сектора, за да е ясно къде са отишли парите на хората след драстичното повишаване на цената

в България

Председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова поиска пълна ревизия във ВиК-сектора, за да е ясно къде са отишли парите на хората след драстичното повишаване на цената на питейната вода, пише Petel.bg

„През 2021 г. в осем ВиК-дружества ще има увеличение на цената на водата. Най-много ще е в Разград и в София – по 6 %.

Най-скъпа вода през следващата година ще плащат Разград, Хасково, Силистра и Шумен. Малка част от показателите за качество обаче се изпълняват, но ВиК-оператори заплашват с протести заради недостатъчно увеличение на цената на водата“, заяви тя.

Манолова подчерта, че от 720 показатели за качество, утвърдени за 2019 г., 388 са изпълнени, а 332 не са изпълнени. Показателите за качеството на водата, качеството на услугата и липсата на вода не са ценообразуващ фактор. В Шумен не са изпълнени 20 показатели от общо 30, а плащат една от най-високите цени за вода, допълни Манолова.

По думите й в сравнение с цените от 2015 г., през 2021 г. цената на водата в София е увеличена 67 %, в Кърджали – 59 %, в Силистра – 44 %, а в малки населени места с гравитачно водоснабдяване увеличението стига до 300 %.

Манолова допълни, че през 2019г. от 24 броя областни ВиК-оператори бизнес планове 20 не изпълняват заложения разчет за „Общите загуби“ за 2019 г. Този показател обаче не е включен в критериите за увеличение на цената на водата за 2021 г. Защо се увеличава цената на водата, след като общите загуби не намаляват? В Сливен загубите на вода са над 84%, а в Шумен – 82%. Инвестициите във ВиК-сектора са общо 238 млн. лв., но въпреки това загубите на вода не намаляват, което е сериозен проблем, обясни тя.

Заявявам позицията на жители на Шумен, които имат проблеми с качеството на водата, загубите и с непрекъснатостта на водоподаването. Настояваме цената да е намалена на 2,64 лв., каквато е била през 2015 г. Те изобщо нямат вода, а ако имат – не е годна за пиене, заяви Манолова.

Тя подчерта, че не става ясно кои данни на НСИ се използват от КЕВР за определяне на социалната поносимост. В редица градове, като Силистра, Враца и Разград, стандартът на живот не се повишава, но социалната поносимост на цената на водата се увеличава, каза тя.

Относно увеличаването на цената водата в София с 67 % в сравнение с 2015 г., Манолова подчерта, че финансовото състояние на Софийска вода е добро, инвестициите се правят както са предвидени, но общите загуби не се изпълняват според заложените критерии. КЕВР ще предприеме ли действия за спазването на показателите? В резултат на повишаване цената на водата, в Софийска ще влязат нови 16 млн. лв. Те ще се използват ли за запушване на течовете и намаляване на загубите на вода в столицата?, попита Манолова.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар