Мими Виткова: Нещата с Ковид-19 стават много тревожни, неспасяеми. Показвайте на скептиците какво се случва в болниците

в България
Кадър: бТВ

Бившият здравен министър Мими Виткова смята, че властите у нас не са се подготвили навреме за усложненията с коронавируса с настъпването на есента.

Според нея се вижда и проблем с осъзнаването на сериозността на проблема.

„Не само у нас, но бих казала здравен проблем се политизира доста тежко“, отбеляза тя в предаването „Тази сутрин“ по БТВ.

„Битката е неравностойна. Вирусът ще ни води, а не ние него. Трябва да се лишим от някои неща. В цялата история трябва лидерство. Мерките трябва добре да се обяснят на обществото. Не може маските да са задължителни на открито, а след това се започват обяснения. В другите страни излизат премиерите, за да обясняват“, продължи тя.

Мими Виткова е категорична, че здравните власти правят анализите и дават съветите, но премиерите излизат и обявяват какво следва. От мнението й стана ясно, че това липсва у нас.

„Вирусът ни даде един луфт от време, за да се подготвим. Ние забавяме процеса, за да стигнем до ваксина, а колко неизвестни има. Когато се насложат и останалите вирусни заболявания, контролът върху контактните лица е много труден. РЗИ-тата разполагат с много малко кадри. Ние вече нямаме клъстерно разпространяване, а дифузно“, каза още тя.

„Нямам отговор какво се случи в Китай-как така има по 20-30 случая на ден?! Как всички бяха тествани? Преди повече от 20 години казахме, че здравната система ще е пазар. Пред този проблем виждаме, че пазарът не работи. В САЩ също не работи тази система – видяхме“, посочи д-р Виткова.

„Основният проблем е липсата на кадри. Нима не виждаме, че възрастта на лекарите е над 60 години?! Младите взимат диплома и отиват в чужбина. Няма млада смяна, тъжно е. Българската медицина е създадена от хора, завършили“, добави Мими Виткова.

Тя смята, че е тревожно, че медиците се заразяват и трябва да се види дали неправилно се използват защитните материали или контролът е занижен.

„Проблемът със заразените медици в „Пирогов“ трябва да се анализира-дали липсват предпазни мерки или се прилагат неправилно. Не бих казала, че вечерен час е единствената мярка, която ще свърши работа. Не може лекарите да прекарат две години в скафандрите“, добави бившият министър на здравеопазването.

Според нея е трябвало много по-рано да се подпомагне системата от младите хора, поне онези, които са последна година от обучението си.

Студентите – медици биха могли да бъдат полезни в това направление. Но те не са подготвени да влязат в клиника, посочи тя.

И попита „какво е това медицинска сестра да обслужва 40 души с ковид“ и едновременно се пускат системите на 40 болни.

„Ще ми се да чуем медиците, защото нещата стават много по-тревожни, да не кажа неспасяеми. На скептиците показвайте по-често какво се случва в болниците“, посочи още д-р Виткова, обръщайки се към медиите.

Източник: Епицентър.БГ

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар