Министърът на икономиката: България се справя много добре на фона на всички други държави и членки на ЕС

в България

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов коментира справянето с кризата в сутрешния блок на БНТ:

България се справя много добре на фона на всички други държави и членки на ЕС.

Говорейки за здравна криза, 8.5 беше спадът в БВП през второто тримесечие, но сме с 5-6 пункта по-добре на фона на ЕС. Международният валутен фонд показа, че българската икономика е на високо ниво и мерките, които се възприемат са адекватни.

Всяка мярка изисква време и подготовка. България е активна и това се вижда. От началото на кризата инвестирахме над 1 млрд лева в българската икономика и над 500 млн в 60/40, 210 млн през ББР в бизнеса, имаме над 200 млн по иновация и други мерки за насърчаване на инвестиции.

Вчера подписах 12 договора за подкрепа на български инвеститори за над 10 млн лева по линия на осигуровки – това е съществуваща мярка по закона на насърчаване на инвестициите. Нашите мерки работят.

Българската икономика беше подготвена да поеме тази икономическа криза.

Важното, което се отчете от Международния валутен фонд е, че ние се справяме и имаме силни буфери и имунитет към тази криза, защото България е три пъти по-добра откъм дефицит и 4 пъти по-добра от гледна точка на дълг в ЕС. Българската икономика беше подготвена.

В една глобална криза винаги бизнесът и обществото очакват повече, за това са критиките“, обясни министърът.

Източник: Petel.bg

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар