Министър Демерджиев: Трудно е да се каже, че Симона Радева е полицай – подлежи на уволнение

в България

Министър Демерджиев: Трудно е да се каже, че Симона Радева е полицай – подлежи на уволнение Полицай Симона Радева ще бъде уволнена.

Това обяви служебният вицепремиер и вътрешен министър Иван Демерджиев пред репортери в Министерския съвет, предаде „Флагман“.

Той коментира доклад за случая с Георги Семерджиев и покровителстването му от лица от органите на реда. Припомняме, че Семерджиев уби с автомобила си две млади жени на булевард в София в началото на юли.

В доклада имало стряскащи данни. „В него има данни, че приблизително 40 полицейски служители по един или друг начин са нарушили задълженията си или не са ги изпълнили достатъчно съвестно. Знаете, че има две висящи образувани дисциплинарни производства.

По едно от тях – това, което касае полицайката Радева… впрочем „полицай“ е трудно да се каже за човек, който е извършил такива деяния. Има достатъчно данни, предявени са й тези данни. Подлежи на дисциплинарно наказание уволнение.

Несъвместимо е с пагона на служител на МВР такова поведение, което е констатирано в хода на проверката“, каза Иван Демерджиев.

Попитан какво е това поведение, той отговори: „Съдействие на лице, извършило криминална проява, по всякакъв начин, включително да избегне наказателна отговорност.“

След въпрос какво точно е направила Симона Радева, вътрешният министър обясни: „Подпомогнала го е по няколко начина. Те ще станат обществено достояние. Не мисля, че конкретните проявни форми са важни в момента, но има и много други служители, които са показали притеснително поведение. Трима ръководни служители, например, са позволили да бъде административно наказано лицето Семерджиев, при положение че е имало достатъчно данни за извършени престъпления от него. Т.е. материалите е трябвало да бъдат докладвани на прокуратурата. Вместо това някой е наложил административно наказание очевидно с цел да бъде спестена наказателната отговорност на това лице.“

Дали Георги Семерджиев е бил покровителстван от „Пътна полиция“ или от друга структура?

„От всички структури, за съжаление, на столичните дирекции“, отговори вътрешният министър. „Те са от различни районни управления, както и от СДВР. По отношение на всички тези лица, на база на доклада, ще бъдат образувани незабавно дисциплинарни производства.

Дал съм ясни указания те да се движат възможно най-бързо според предвидените законови срокове. И другото указание, което ясно съм дал, е да бъдат абсолютно безкомпромисни дисциплинарно наказващите органи в тези случаи.“

На питане дали е имало чадър от по-високо ниво, или за инцидентни случаи, Иван Демерджиев отговори: „Няколко от служителите са на ръководно ниво, а други служители са на средно и на изпълнителско ниво, но самият факт, че толкова много служители са съдействали под една или друга форма на едно лице, за мен говори ясно, че вероятно има и хора, скрити от фокуса на това внимание, които са стояли зад тези приблизително 40 служители.“

Проверката обхващала период от 2014 г. насам. Някои от действията били с изтекла давност и затова служителите на МВР не можело да можело да получат наказания за тях.

„Но по отношение на тези от служителите, за които е изтекла давност или няма достатъчно събрани формални доказателства, но е ясна съпричастността им към този случай, приканвам ги те самите да напуснат МВР, защото в структурите на МВР няма място за такива хора“, добави министър Демердиев.

След репортерски коментар, че нямат инструмент да ги уволнят, той отвърна:

„Имаме инструменти да ги наблюдаваме достатъчно ясно отблизо, така че уверявам ви, че те сами ще предпочетат този вариант пред това, след като веднъж са посрамили пагона, да продължават формално да служат в МВР.“

На въпрос дали ще има уволнения на по-високо ниво, Иван Демерджиев отговори: „Ще има уволнения за всички тези служители, за които се съберат достатъчно доказателства. Вярвам, че ще има и на ръководните служители, за които споменах преди малко… Те са трима, да.“

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар