Москва: Това може да ликвидира глобалната система за контрол над въоръженията

в Свят

Решението на Вашингтон да се оттегли от договора "Открито небе" може да стане нова стъпка "към методично ликвидиране на глобалната система за контрол над въоръженията". Така бившият американски дипломат Джим Джатрас коментира пред РИА Новости вчерашно изявление на президента на САЩ Доналд Тръмп, пише "Росийская газета".

Тръмп обяви, че САЩ се оттеглят от договора "Открито небе", регламентиращ невъоръжени полети за проверки на движението на военни части и мерките за ограничаване на въоръженията на подписалите го 35 страни, предава БТА.

Според американския събеседник на "Росийская газета" това като цяло е и "сигнал, че няма да бъде продължен договорът Нов СТАРТ" за ограничаване на стратегическите нападателни оръжия.

Тръмп не обясни подробно своето решение и отбеляза само, че Русия е направила "много лоши неща". Известна яснота внесе по-късно държавният секретар Майк Помпео, пише "Комерсант". Ето основната претенция на САЩ към Русия: според Помпео Москва използва данните, получени в рамките на договора "Открито небе", за да насочва обикновени оръжия към инфраструктурата на САЩ и на европейските страни от НАТО, пише "Комерсант".

Аргументът, че Русия използва договора, за да насочва оръжия към цели в страните от НАТО, бе използван за пръв път на официално ниво. Държавният департамент публикува всяка година доклади за това как се спазват договорите за оръжеен контрол от партньорите на САЩ, но там нито веднъж не бе споменато нещо подобно, посочва вестникът.

Излизането на САЩ от договора явно понижава равнището на доверие между Вашингтон и Москва, подкопава и прословутата "стратегическа стабилност" – естествено не по вина на Русия, заявява "Комсомолская правда". Просто американците не понасят разговори на равни начала и постоянно настояват за условия, изгодни само за тях. Но и Русия също разбира по свой начин границата на възможните отстъпки. Всички военни експерти вече направиха извода, че САЩ просто се готвят за нов етап в оръжейната надпревара. Срещу кого, също е ясно за всички – срещу Москва и Пекин, добавя изданието.

Като последица от решението на САЩ руският експерт Владимир Орлов прогнозира пред седмичника "Звезда" засилване на американския военен потенциал.

"В най-близко време ще видим появата на нови американски разузнавателни системи (. . .) Ще видим тяхно присъствие в Космоса и Тръмп ще започне опити да извива ръцете на Русия, за да издейства нови политически отстъпки", предполага Орлов.

Американските експерти отдавна обсъждат варианта Вашингтон да излезе от договора "Открито небе". Причините са няколко, казва пред "Известия" Ричард Уайц, аналитик от САЩ и член на международния дискусионен клуб "Валдай".

Първо, САЩ получават равностойни разузнавателни данни чрез сателити и други собствени средства. Второ, за модернизиране на остаряващия американски парк от самолети за наблюдение са необходими над 100 милиона долара. Трето, правителството на САЩ смята, че Русия не спазва споразумението изцяло, обяснява той.

От договора може да се оттегли и Москва. Но това не е в неин интерес – тогава Русия няма да може да наблюдава американските военни бази в Европа, допълва Уайц.

Скоро САЩ започват с Русия "важни преговори за контрол над въоръженията", цитира "Известия" в друг материал изявление на съветника за националната сигурност в Белия дом Робърт О'Брайън в ефира на телевизия "Фокс нюз".

Той изразява "предпазлив оптимизъм", говорейки по-специално за напредък в преговорите по договора Нов СТАРТ за стратегическите оръжия, който изтича през февруари 2021 г.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар