Нещо странно се случва на Камчатка

в Свят

Камчатка е част от списъка на ЮНЕСКО със световното културно и природно наследство. Полуостровът, разположен в крайната североизточна част на Русия, е земя на гейзери и вулкани със заснежени кратери, където човек все още би могъл да види как мечки ловят сьомга в кристално чистите води на реките.

Множество мъртви животни

Камчатка привлича туристи от цял свят, сред които и много сърфисти. Именно сърфисти бяха сред първите, забелязали, че нещо не е наред. Много от тях се оплаквали от болки в очите, гадене, повръщане и дори временна загуба на зрението. Водата придобила жълт цвят и имала странен вкус, разказват те.

Скоро след това били забелязани и първите мъртви животни, изхвърлени на брега: тюлени, октоподи, морски звезди и таралежи, раци и риби. Природозащитната организация "Грийнпийс" определи това като екокатастрофа. Първите проби, взети от водата, показали повишена концентрация на нефт и фенол, посочва германската телевизия АРД.

Първоначално руските власти отричаха да има замърсяване и дори пуснаха видео, показващо идеално чисти плажове в района. След това обаче изглежда са променили мнението си и обещаха да проверят обстоятелствата. Те допуснаха, че случилото се може да се дължи и на някаква буря. По-късно губернаторът на Камчатския край Владимир Солодов не изключи вероятността от изтичане на отровни субстанции във водата. Но дотук няма никакви съобщения за инциденти или аварии, които могат да причинят изтичането на нефт или химикали във водата, отбелязва на свой ред "Зюддойче цайтунг" (ЗЦ).

Има няколко версии

Проучват се и други версии. Според някои, явлението може да е причинено от водорасли или пък да е свързано със сеизмична или вулканична дейност. Друга версия за замърсяването тиражира ръководителят на природозащитната организация "Екологична вахта на Сахалин" Дмитрий Лисицин. Пред ДВ руският учен казва, че е възможно то да е причинено от изтичането на негодно ракетно гориво, което от 1998 година се съхранява на военния полигон Радигино. Той се намира на около 10 километра от най-тежко засегнатия от замърсяването плаж Халактир в склона на вулкана Козелски, който води директно към брега на Тихия океан. Според Лисицин, в района на военния полигон има множество водосборни басейни, които при силни дъждове преливат, а водите от тях се изливат надолу по склона в океана. Такъв е бил случаят през септември, когато имаше обилни валежи. Възможно е това да е причинило преливането на старо ракетно гориво или разрушаване на стените на резервоарите, където то се съхранява, казва пред ДВ Лисицин.

Версията за разлив на нефт е малко вероятна. Фактът, че сред мъртвите животни има и дънни, показва, че водата е била отровена в дълбочина. А при разлив на нефтени продукти замърсяването е само по повърхността. Освен това те не са силно токсични, че да причинят смъртта на толкова много животни, добавя Дмитрий Лисицин. Той смята, че властите трябва незабавно до проверят въпросния полигон и местата за съхранение на ракетното гориво.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар