Николай Василев: Заемът не е необходим, защото България има нелош фискален резерв

в Новини

Бившият министър на икономиката Николай Василев коментира заема от 5 млрд. лева, който България изтегли от международните пазари.

"Първо, според мен, този дълг не е необходим, защото България има нелош фискален резерв. България дори до края на август е с добър излишък. И това може да остане така. Това е изгоден заем и екипът на министър Ананиев заслужава поздравление. Това е успех за България. Трябва обаче да завършим годината без бюджетен дефицит, това ще бъде златен олимпийски медал", коментира Василев в сутрешния блок на bTV.

"Едно правителство в края на мандата и особено когато е притискано от протести, може да харчи безкрай. България, слава Богу, не е прахосала много пари в пандемията. Но България не дава достатъчно пари за медицината и секторите, които са пострадали директно. Много пари са дадени на хора, които много малко са засегнати", коментира още той.

Той отправи критика към практиката, че който протестира или спретне стачка – получава пари. От думите на Николай Василев се разбра също, че не одобрява и увеличението на пенсиите. Признава, че средствата с възрастните хора са малко, но в настоящата ситуация пенсионерите не са най-засегнати от пандемията. Помощта трябва да е за предприемачите, които са заплашени да изгубят препитанието си, изтъкна Николай Василев.

"Моето основно притеснение е, че много малко пари отидоха за бизнеса. Според мен за тези пари трябва да притискаме политиците да бъдат спестени. Тази година не са по-зле от миналата държавните служители, пенсионерите", настоя още Василев.

Общата му оценка обаче беше, че България не е заплашена от инфлация и за разлика от много държави удържа успешно финансите си.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар