Нито един медик в Спешна помощ не е получил обещаните 1000 лв.

в България

Медиците от Националната асоциация на работещите в Спешната медицинска помощ излязоха с изключително остра позиция, в която обвиняват държавата, че не ги счита „за хора от първа линия в борбата с COVID-19“.

„Ще ви бъдем благодарни и ако информирате обществото, че до момента нито един спешен медик не е получил обещаните 1000 лв. от парите на данъкоплатеца за обезщетение за работата си с пациенти c COVID-19“, пише в декларацията, която е подписана от председателя на НАРСМП д-р Десислава Кателиева, съобщава в-к СЕГА

От асоциацията посочват, че близо 8000 лекари „вече цял месец живеят със страха да не предадат заразата, с която се сблъскват ежедневно“. Въпреки това спешните медици все още не са тествани по никакъв начин, нито пък се обезщетяват за рисковете от работата им, изтъква се в позицията.

„Ние сме онези невидими медици с бутафорни и крайно недостатъчни защитни облекла, които диагностицират, транспортират и лекуват първи по домовете и спешните отделения пациентите с COVID-19. Естеството на работата ни за съжаление ни превръща в заразоносители, които застрашават ежедневно семействата си и неинфекциозните си пациенти“, пише в позицията.

В тази връзка НАРСМП пита властта и националния оперативен щаб колко от лекарите в спешна помощ са тествани и колко са болни от COVID-19 от началото на епидемията. „Защо не ни тестват след всеки контакт с болен от COVID-19, дори когато сме карантинирани, дори когато се разболеем? Оказва се, че трудът на другите ни колеги, на полицаите, военнослужещите, шофьорите на автобуси, на депутатите е по-рисков от нашия“, заявяват медиците.

Те искат да знаят кога ще имат достатъчно защитни облекла, каквито имат колегите им от интензивни и инфекциозни отделения. „Пациентът с COVID-19 е еднакво заразен за всички, а на нас ни дават екипи само ако има информация, че пациентът е съмнителен. Знаят ли в колко случаи пациентите със задух, гръдна болка, паник-атака в последствие се оказват с положителен тест за COVID-19?, питат медиците.

Другият им въпрос е кога ще има бързи тестове, за да диагностицират пациентите си. „Колко от нас трябва да се разболеят или загинат от COVID-19, за да ни разберат от Министерството на здравеопазването и Националния кризисен щаб?“, завършва позицията на НАРСМП.

Обръщение До българските журналисти От спешните медици в ЦСМП и СОГ-да/г-жи журналисти, Ние сме онези невидими…

Публикувахте от Национална Асоциация Смп в Четвъртък, 2 април 2020 г.

КАК РАБОТИ СПЕШНА ПОМОЩ

Много е важно пациентите, които се нуждаят от спешна помощ, да предават симптомите си коректно на дежурните лекарски екипи. Това отбеляза пред bTV д-р Димитър Лунд. Спешният медик разкрива, че има случаи хора да лъжат за симптомите си заради COVID-19, което ги излага на риск. „Напълно оборудвани отиваме само на адресите, които са с анамнеза или има голям шанс да бъдат коронавирус. На практика линейките, с които превозваме един COVID-19 пациент, са същите, с които се обслужват всички други спешни адреси. Това, което е по-различно, е, че ние сме екипирани. Ние наистина сме първа линия на първата линия. Не гледаме на всяка смяна като критична. Мисля, че позитивно е по-добрият вариант“, обяснява д-р Лунд.

По негови думи част от пациентите приемали диагнозата COVID-19 като нещо, което трябва да се преживее. Други пък се панират. „Бих казал – да са кооперативни, да са обективни и да няма паника, защото тя не помага“, съветва лекарят.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар