Ново 20: Карантината при връщане от страна с коронавирус ще е за сметка на отпуската

в България

Тези, които се връщат в България от държави, засегнати от коронавируса и трябва да са под „доброволна карантина“, ще трябва да си вземат отпуск, тъй като не може да им се издаде болничен.

Това се разбра от думите на здравния министър Кирил Ананиев пред журналисти в Министерския съвет.

Ананиев обясни, че това важи за хората, които нямат симптоми, но се връщат от рискови дестинации. Тъй като нямат проява на болестта, нямало нормативно основание да се издаде болничен. Затова те ще трябва да уведомят работодателя си и да излязат в платен или неплатен отпуск за 14-дневен срок.

Попитан дали това не ощетява работниците, които имат определен брой дни отпуск годишно, Ананиев каза, че е най-важно здравето на хората.

„А вие представяте ли си каква заплаха може да бъде, ако не остане вкъщи? Първата работа на гражданите, които влизат, е да се обадят на своя работодател, че са били в рисков район и че трябва да бъдат 14 дена вкъщи“, каза здравният министър. Той добави, че в никоя държава не е регламентиран законово редът при такъв случай с вирус, който се разпространява за отрицателно време.

Социалният министър Деница Сачева обясни след Ананиев, че ще предложи да бъде направено отделно заседание и да бъде обсъден национален координационен механизъм, свързан с „доброволната карантина“. „Обръщаме внимание повече на медицинската част, а управленско-организационните аспекти са неясни. Не мога да кажа, че ще променя наредбата, че ще има отпуски. Трябва да има координация на национално ниво и по-активно трябва да бъдат включени личните лекари в преценката кога човек трябва да остане вкъщи“, каза Сачева. „Ако всички сега масово излязат в отпуска, също ще има сериозни икономически отражения“, добави тя.

Вчера ген.-майор проф. Мутафчийски, началник на ВМА и ръководител на новосформирания Кризисен щаб заяви, че всеки, който е бил в район с разпространение на коронавируса, носи лична отговорност към здравето на близките, приятелите и колегите си. “Той трябва да е подготвен за доброволно отшелничество и ако прояви симптоми на заболяването, веднага да потърси личния си лекар”, каза Мутафчийски.

На хората, които са под карантина, задължително ще бъде издаван болничен, заяви днес д-р Гергана Николова, член на управителния съвет на Българския лекарски съюз.

Източник: OFFNews.bg

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар