НФСБ подпомага със закон малките винопроизводители

в Новини

Валери Симеонов и народни представители от НФСБ внесоха промени в Закона за виното и спиртните напитки, с които дават възможност на малките винопроизводители да излязат реално на пазара и продават собствено вино при облекчени условия.

Сега те нямат правото да продават собствена продукция, като сериозна част от нея – между 30 и 50 % се предлага нерегламентирано в сивия сектор, без да се контролира качеството. В същото време, по данни на регистрите в сектора преобладават собствениците, стопанисващи маломерни или средни стопанства и помощта за тях е повече от необходима, коментират вносителите.

„На първо място, ние даваме реална възможност винопроизводителите да излязат на пазара законно, със собствено име, марка и качество на продукцията си, коментира народният представител и зам.-председател на парламентарната земеделска комисия Йордан Апостолов. Предлаганото за продажба количество не може да бъде повече от 100 хектолитра за съответната година.

На второ – няма да бъдат въвеждани нови регулаторни режими, които да натоварят малките винопроизводители. Ще се използват сегашните разпоредби за регистрация – производителите ще бъдат задължени единствено да регистрират в Изпълнителната агенция по лозата и виното къде се произвежда виното, площта на лозето, производствения и съдов капацитет и категориите вина, които произвежда домашният производител. Ако има несъответствия – няма да се стига да отнемане на права, а Агенцията ще даде възможност на производителите в 10-дневен срок да направят корекции. Предвидена е такса, която не може да е повече от 20 % от пазарната цена на виненото грозде от предишната земеделска година.

На трето място – малките винопроизводители ще бъдат облекчени като за тях няма да се прилагат правилата за данъчните складове, за акцизни стоки и изискванията за използване на средства за измерване, контрол и за калиброване на съдовете за производство и съхранение на вино.

Законодателните промени реално подпомагат малкия бизнес в сектора и в същото време дават възможност за развитие на винения туризъм, подчерта Йордан Апостолов и даде пример с малко селище в Австрия, на 25 км от Виена – там във всяка къща има винарска изба, която предлага домашно вино със собствена марка. В Австрия законодателството е уредено по същия начин – със законово регламентирана възможност производителите на домашно вино да са на пазара законово.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар