Окончателно затягат мерките срещу COVID-19 от петък!

в България

С два месеца се удължава епидемичната извънредна обстановка в България.

От петък до 21 декември се преустановяват всички присъствени часове от 1 до 12 клас.

Прекратяват се всички учебни занятия и в университетите. Спират се посещенията в детски градини и ясли. За новото затягане на мерките съобщи днес здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов.

Преустановяват се посещенията във всички заведения за хранене и развлечения. Допускат се само доставки на храна за дома или офиса. Преустановяват се посещенията в търговски центрове и тези от тип мол. Изключение се прави за офисите на услуги и хранителните магазини вътре в големите обекти.

„Не налагаме вечерен час, няма и други строги мерки, които са характерни за някои от държавите за територията на Европейския съюз и други наши съседни държави“, обяви министър Ангелов.

Преустановяват се още конгреси, тиймбилдинги, културни мероприятия. Театрите ще работят с капацитет до 30% заетост и строго спазване. А тържествата ще са с не повече от 15 души.

Спират се и плановите операции. Трансплантациите ще продължат, също така процедурите по ин витро и др.

От Националния оперативен щаб подчертаха, че целта е да се намали напрежението върху здравната система. Стана ясно обаче, че резултатът от взетите мерки ще се види след няколко седмици.

Новите мерки бяха лансирани още в понеделник, като стана ясно, че след обсъждане с премиера Бойко Борисов и правителството ще се вземе крайното решение.

Новината за затягането на мерките очаквано среща несъгласие от страна на бизнеса. Работещите са притеснени, че ще останат без работа. Заради това за днес е насочен и протест против затягане на мерките и евентуален локдаун.

Притеснени са и родителите, които ще трябва да се грижат за децата си вкъщи, защото не всеки има възможност за дистанционна работа.

И нещо важно – всички мерки ще влязат в сила от петък вечерта.

Източник: Novini.bg

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар