ООН призова: Нужни са спешни действия в Кипър!

в Свят

Съветът за сигурност на ООН призовава за отмяна на действията по откриване на града-призрак Вароша в окупираните северни територии на Кипър. Президентът на Съвета направи специално изявление тази нощ след като на закрити консултации бе обсъдена жалбата на Република Кипър.

Съветът за сигурност отново потвърждава статута на Вароша, както е посочен в предишните резолюции на ООН (550 от 1984 г. и 789 от 1992 г) и заявява, че не трябва да се предприемат никакви действия, които не са в съответствие с тях.

Съветът „изразява дълбоката си загриженост относно съобщението в Анкара на 6 октомври за откриване на бреговата линия във Вароша и призовава за отмяна на този начин на действие, както и за избягване на всякакви едностранни действия, които биха могли да увеличат напрежението на острова“, се подчертава в изявлението.

Съветът потвърждава също така ангажимента си за постигане на трайно, всеобхватно и справедливо уреждане на Кипърския въпрос, основаващо се на двуобщностна двузонална федерация с политическо равенство, както е посочено в резолюциите на ООН.

Удовлетворението на кипърското правителство от позицията на Съвета за сигурност изрази постоянният представител на Кипър при ООН посланик Андреас Мавроянис. Той апелира към властите в окупираните територии и по-специално към Турция да прекратят и да оттеглят всички действия, които унищожават перспективите за решаване на Кипърския въпрос.

Част от крайбрежната зона и плажа на града-призрак Вароша в окупираните северни територии на Кипър бе отворена за гражданите в четвъртък за първи път след 46 години. Правителството в Никозия заяви, че това нарушава резолюциите на ООН и подаде жалба в Съвета за сигурност.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар