Петър Чобанов: Внимателно с фискалния резерв

в Новини

Рецесия в Европа със сигурност ще има, до глобална криза може обаче и да не стига. Българската икономика вече се е показала като гъвкава и финансистът Петър Чобанов, министър в кабинета на Орешарски, е умерен оптимист. Той даде като пример ситуацията след фалита на "Лемън брадърс", когато успяхме да преминем през глобалната криза и без криза в България.

Състоянието на българската икономика е добро и може и кризата да ни подмине. Имаме валутния борд, разполагаме с финансови инструменти, които можем да приложим, обясни пред "Нова телевизия" Чобанов. Според него ситуацията може да се овладее, стига да не се стигне до кризата в здравеопазването в Италия.

Тежкият вариант може да се случи, но се надявам да не се стига до там, посочи Чобанов. Според него вече е ясно, че има риск за изпадане в бюджетен дефицит и всякакви искания за допълнителни плащания трябва да се преценяват изключително внимателно. Внимателно трябва да се работи и с фискалния резерв. Ясно да е, че държавата си плаща навреме, да няма забавяне на ДДС-то, препоръча Петър Чобанов.

Положителното в случая е, че Европа е много по-координирана в сравнение с преди години. Дълговата ситуация в Италия обаче е тежка, много по-тежка отколкото обаче в България и най-вероятно ще се наложи координиран европейски отговор, за да не се стига до гръцки сценарий.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар