Политолог: Патриотите се сриват. Хванали са се за ГЕРБ като удавник за сламка

в България

Наш популярен политолог направи интересна прогноза за съдбата на водещите ни партии след парламентарните избори.

Ако трудно се получи следизборната математика, за да се композира някакво правителство, ще имаме нестабилен следващ парламент.

Това мнение изрази пред БНР политологът Петър Чолаков.

По думите му ситуацията е динамична, имаме коронакриза, която е безпрецедентна, има директно отражение върху политическия живот и би трябвало се отрази върху начина, по който ще решат да гласуват или да не гласуват българските избиратели, както и върху активността на предстоящите избори.

Чолаков не очаква „чудеса от храброст“ в останалите седмици от работата на парламента. Основната ябълка на раздора ще бъдат средствата от ЕС за преодоляване на последствията от коронакризата, смята той. „Как да бъдат разпределени тези пари, които ще дойдат от Европейския съюз от бюджета за справяне с коронакризата.“

Електоралната подкрепа за патриотичните формации се срива вследствие на участието им в правителството на Бойко Борисов, „те са се хванали за ГЕРБ като удавник за сламка“, подчерта политологът. Според Чолаков това ще се наблюдава и в следващия парламент, „ако под каквато и форма видим патриотични формации“. Извън тези във властта ще има и други формации с патриотичен профил, формацията на Слави Трифонов също играе с патриотичната карта, допълни той.

„Не мисля че това ще се случи“, каза Петър Чолаков относно тезата за влизане на ДПС във властта.

„ДПС да влезе през парадния вход в изпълнителната власт ми се струва много малко вероятно. Със свои министри се съмнявам, че ще видим ДПС. Може да има някаква подкрепа – по това, което виждаме и сега. ГЕРБ и ДПС демонстрират нелоши отношения, нищо чудно да са си „дружки“ и в следващия парламент.“

Ако извънпарламентарните партии, които успеят да влязат в следващото народно събрание, се разберат под никаква форма да не работят с ГЕРБ и ДПС, тогава „сметките вече могат да не излязат, на партията на г-н Борисов, за следващото управление“, прогнозира Петър Чолаков.

„Ако идеята е, че понеже в момента ГЕРБ разпределя пари и на хората да им е харесало как ГЕРБ разпределя парите и продължи този условен рефлекс, който се е формирал, възможно е“, изтъкна Чолаков в отговор на въпрос дали антикризисните мерки, които предприема правителството, ще донесат плюсове за ГЕРБ на парламентарния вот.

Петър Чолаков не очаква „драматична разлика“ в изборните резултати в зависимост от датата на изборите, освен ако „екзотичен дебат“ не доведе до „някакви скандали“. Чолаков отбеляза, че управляващите са проявили дребнавост със споровете за датата на изборите.

Източник: dnes.bg

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар