Продават ни германски картофи за български

в Новини

Хранителни вериги продават германски картофи като българско производство, установи проверка на Националната асоциация на картофопроизводителите в няколко магазини в страната. По този начин лъжат и заблуждават клиентите си. „На етикетите пише произход от България, но реално не е, защото ние ги познаваме и виждаме, че са от Германия“, казва Тодор Джиков, председател на асоциацията. Освен това родната стока е на доста по-високи цени от вносната.

Според него измамата идва от доставчиците на веригите, които сляпо им се доверяват. По закон всеки търговец подписва декларация за произход на стоката, която продава на магазините. Призоваваме да започнат масови проверки на веригите и техните доставчици за произхода на продуктите. „За целта ще сезираме Комисията за защита на потребителите, НАП и Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) да проследят цялата верига от къде идват картофите, като какви се продават и дали са българско производство“, заяви Джиков.

От Асоциацията призовават веригите също да направят собствени проверки на доставчиците си. Те разполагат със Система за управление на качеството Global GAP, която проследява продуктите от щанда до полето. С подобни лъжливи документи не е осъществен контрол дали в картофите няма нитрати, тежки метали и пестициди. „Нямаме нищо против немските картофи и тяхната продажба, но те трябва да бъдат правилно обозначени. Хората трябва да имат право на избор, а не да бъдат заблуждавани“, обясни Джиков.

Всички експерти в ЕС предупредиха своите правителства, че най-тежко ще се усети кризата при производителите на картофи, цветя, вино и мляко. Основните консуматори на картофите са ресторантите и хотелите. „Всички сме свидетели, че имаше карантина и нямаше туристи. Това се отрази на картофите с много ниски цени и липсата на пазар. Заради кризата от коронавируса, повечето правителства в ЕС нотифицираха нови държавни схеми, отвориха се нови мерки и се отпуснаха големи субсидии. Всичко това, за да се помогнат производителите от всички засегнати сектори“, заявяват от Асоциацията.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар