Проф. Минеков: Вероятно много скоро ще управлява правителство на президента

в България

Един от т.нар Отровно трио, което бе сред главните организатори на антиправителствените протести през лятото –

проф. Велислав Минеков, е твърд в намерението си да не влиза в политиката и затова се е разделил с другите двама – Николай Хаджигенов и Арман Бабикян, които се присъединиха към платформата на Мая Манолова „Изправи се.БГ.

„Аз не бях на площада, за да стигна до този политически формат. Имаше много обвинения още от първите дни, че ще направим партия. То, такова нещо нямаше да е лошо да се случи, ама е много трудно, за съжаление. Имаше обвинения, че около нас се нас се вижда най-често Мая Манолова, че ще използваме регистрацията на партията на Мария Капон. Аз съм отричал това през цялото време, но изглежда, че се наложи всичкото това да бъде възприето и да се случи”, заяви проф. Минеков в интервю за Сашо Диков от ТВ „Евроком“.

„Това, което ще ми липсва е, че изтървавайки тези двама приятели като политици, ние повече няма да можем да се върнем на площада, няма да бъдем желани. Уви, това беше… А ми се струваше, че имаше нужда от нас. Особено сега – времето скоро се оправя, нещата вървят към тежка мизерия. Сега трябваше да се върнем на площада, още от 1 март. Уви – това вече е невъзможно, нито след 4 април, нито след година или след 10. И това ме натъжава. А има очаквания, но няма кой да го направи. Пълно е с едни маргинални групи идиоти, които обвиняват: „Ама ние бяхме, пък вие не бяхте“. Ей го – площадът е свободен. Нека тези с обвиненията да отидат на площада и да направят това, което направихме. Айде, да видим как става“

Минеков каза, че му е неудобно да споменавам кои хора го обвиняват, но имало и много грозни обвинения. „Даже има един – простовато момче, вторичен серсем – който казва, че „Минеков се отказа от политиката, защото явно е бил агент на Държавна сигурност. Аз вече съм минал проверка и нищо не се намира. Искам този същият да каже: „Минеков е бил агент“, за да мога съответно да го осъдя, тъй като това ме унизява.“

„Пълно е с Фейсбук терористи, които се занимават. Даже пускат видеоматериали за вредата от т.нар Отровно трио. Пълно е с такива изключително странни идиоти, но когато видиш някой да живее по този начин във Фейсбука, винаги питай откъде идват парите, как се прехранва – твърди Минеков. – Когато видиш един предполагаем професионален протестър, питай го откъде се храни. Винаги отзад стои някой лев. Когато започнахме ние протеста, извадихме си пари от джобовете. Получихме и подъраци, най-вече предметни – това начало беше доста унищожаващо, доста скъпо. Но, когато обявихме фондонабиране за протеста, нещата станаха главоломно, наистина се събра една сума.“

Проф. Минеков разкри и за част от разговорите си с други полититечески формации.

„С Христо Иванов и Атанас Атанасов (от ДБ) говорихме да се направи по някакъв начин едно единение сред тези групи, които са офшорните групи, тъй да кажа, в парламента. Ами, трудно е. Защото, разговорите с тях са доста нормални, но зад тях има хора, които са със странно поведение и даже помолих тези хора да бъдат по някакъв начин озаптени, защото от стрелбата между нас няма полза. Единственото, което е неабходимо е да има размисъл и да се държат за ръце – няма начин иначе – казва Минеков. – Е, хубаво сега, знаем, че Мая Манолова е грозна. Тези, които ще гласуват за Христо, няма да гласуват за Манолова. Тези, които ще гласуват за Слави Трифонов, няма да гласуват нито за Манолова, нито за Христо. Има нещо интересно в тези три странни политически формации. Защото те събират, всякака една от тях, определено парче от тези остатъци от тортата. И те не са съвместими наистина, но ако пожелаят, могат да направят нещо. Бедата е че аз съм винаги песимист и далеч преди началото на протестите каквото съм казал, все се е случвало. Малко съм Петричка врачка. Даже на 10-ия ден казах: „Момчета, какво правим тук? До Коледа да изкараме, този не можем да го съборим“. Те бяха по-оптимисти и казаха: „Не, не, ще падне, заслужава си“.

Със Слави Трифонов добре мина срещата. Това беше адски отдавна, може би преди два месеца. Човекът се държа изключително достойно. Той не воюва с никой, не вади ножове, няма фейсбукаджийски тролове, които да атакуват останалите. Има нещо обаче, които ме съмнява в тази дейност на всички тези формации. Те се затичват към парламент без да помислят каква ще е управленческата коалиция. И нещата са много тъжни в този момент, защото те ще се появят, но трябва да се затичат веднага да вземат аванс от заплатата, тъй като няма да могат да вземат цялата. Вероятно много скоро ще ни управлява правителство на президента Радев – служебно правителство. Което не е лошо.“

Според Велислав Минеков след изборите няма да може да се състави правителство и това ще доведе до служебно. Но пък Бойко Борисов „ще се старае много, ако трябва и преврат ще направи и армията ще вдигне“, за да няма служебно правителство, защото това за него би бил последният удар, „и то от президента, който трябва да признаем е единствената сериозна опозиция в момента“.

„Ако се случи това щастие на Борисов и дойде след тези избори пак на власт, това е добре. Аз го очаквам. Защото това ще бъде изключително бързият му край, край завинаги. За кратък срок този човек ще бъде пометен и най-вероятно съден, а може да бъде и обект на отмъстители. Тогава не само Доган ще го търси да го убива, както го „търсеше“ преди години. Единственият му шанс е тази агония, в която той ще остане като опозиция, да продължи колкото може по-дълго“, смята професорът.

Той вижда един единствен шанс за съставяне на правителство след изборите и той „колкото и да не ми е приятно да го кажа“, е да има подкрепа от поне 20 депутати от БСП. Но „това зависи и от госпожата отгоре“ (Корнелия Нинова). А това е добре и за нейната партия, независимо, че ще носи негативи. И, ако се състави някакво правителство, първата му работа трябва да бъде да оправи изборния кодекс, за да оправи избирателните права на 2.5 млн. българи зад граница.

„А след това бъдете пембени, виолетови, каквито щете. Разделете се, върнете се към вашите хора и се опитайте за нови избори“, призова Минеков.

Източник: Епицентър.бг

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар