Радев за скандала с руските дипломати: В президентската институция не е постъпвал доклад на ДАНС по темата за шпионаж

в България

Радев за скандала с руските дипломати: В президентската институция не е постъпвал доклад на ДАНС по темата за шпионаж Решенията в правителството се вземат по някакъв паралелен механизъм, далеч от институционалния.

Това коментира президентът Румен Радев във връзка с изгонването на 70-те руски дипломати от страната ни.

В президентската институция не е постъпвал доклад на ДАНС по темата за шпионаж на руски дипломати, довели до изгонването им от страната.

На Съвета по сигурността в МС на 9 юни, на който е присъствал представител на президентската институция тази тема не фигурира в предварително обявения дневен ред.

Повдигната е за обсъждане, но по нея няма взето решение, посочи още държавният глава след срещата на върха на Алианса в Мадрид, съобщи Нова тв.

При завръщането на президентския съветник и споделянето на хода на протичане на съвета, от президентството бе изпратено писмо до секретаря на Съвета по сигурността в МС с въпрос за взетите решения.

Отговорът е няма гласувано и прието решение на този съвет.

Това ясно показва, че решенията в правителството се вземат по някакъв паралелен механизъм, който е далеч от институционалния, обясни още държавният глава.

От думите на президента стана ясно, че той е информиран, че на въпросното заседание не са били изнасяни никакви доклади за шпионската тема, изнесена е била само обща информация.

Той бе категоричен, че дори да свика КСНС по въпроса, то не може да отмени взето вече решение на правителството.

Напомням, че органът който контролира МС е Народното събрание. Също така се налага да напомня, че дори да бъде в оставка, правителството носи отговорност за своята дейност.

Последствията от решението може да бъдат много сериозни най-вече за нашата дипломатическа мисия в Москва. Важното е, че по този начин не може да се вземат решения в изпълнителната власт по един толкова важен въпрос, посочи Румен Радев.

По темата за преждевременния край на консултациите преди утрешното връчване на мандата, държавният глава заяви, че по телефона е било съгласувано удобното за всички страни време за среща.

Такива консултации бяха направени предходния ден с всички парламентарно представени сили.

След това съгласуване бяха изготвени писмата и спрямо предварително подготвения график те бяха изпратени. Какви са причините тези партии да не се явят на консултации не мога да кажа.

Сега е важно партиите да се отнесат отговорно към мандатите, които ще бъдат връчени.

Аз вярвам, че възможностите за ново правителство в този парламент не са изчерпани.

Лично според мен ако отидем изобщо на вариант избори, избори преди 15 септември не са целесъобразни. Важно е да има възможно най-голяма активност, подчерта Радев.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар