Русия проверява бдителността на НАТО

в Свят

Пекин изпраща защитни маски в Германия, Москва – медицинско оборудване в САЩ. Не е ли това едно похвално доказателство, че пандемията обединява народите и правителствата? За съжаление, обединяващата сила на пандемията от коронавируса може да бъде поставена под съмнение, ако разгледате все по-острите разногласия в рамките на ЕС.

И много по-значимите разлики, които никога няма да изчезнат, в интересите между западните демокрации и авторитарните държави като Китай и Русия, коментират от германското издание Frankfurter Allgemeine Zeitung , в материал, представен без редакторска намеса. В Германия и съседните страни политиката се фокусира предимно върху борбата с пандемията и облекчаването последиците от нея. В тази криза почти всичко останало отива на заден план. Обаче да си помислим, че това е така навсякъде по света, би било грешка, предаде агенция "Фокус".

Това, че Кремъл изпрати самолет с помощи към САЩ е похвално. Но въпреки призивите за намаляване на военната активност, Москва продължава да изпраща бомбардировачи с голям обсег на полета във въздушната зона над Атлантическия океан. А руският флот, който е от необичайно дълго време в Балтийско море, явно не провежда тестове за COVID-19 там. По-скоро той проверява колко е бдителна отбраната на НАТО по време на широко разпространената криза. След провеждането на ученията в Западния военен окръг Москва беше убедена, че нейните бойни способности не са засегнати от избухването на епидемията. Вирусите от друг вид, с помощта на които Кремъл води своята кибер и пропагандна война срещу Запада, са силни, както преди.

Въоръжените сили на страните-членки на НАТО трябва да подкрепят гражданските структури в борбата срещу коронавируса, когато това е възможно. Алиансът обаче трябва също така да гарантира, както отбеляза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че здравната криза няма да се превърне в криза на сигурността. Пандемията представлява заплаха за управлението на авторитарните режими, когато излага и техните слабости. Но тогава "силните" може да си помислят, че трябва да докажат своята сила на други полета за битка. Разпространението на тази заразна мисъл може да бъде предотвратено само с ефективна политика за възпиране.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар