Рязко поскъпват основни храни: 23% олиото, но и захарта, брашното, покрай тях и другите

в България

Сериозно оскъпяване на голяма част от основните храни, които се търгуват на стоковите борси предизвика коронавирусната пандемия и последвалите я икономически проблеми.

Рекорден скок на цената е отбелязан при слънчогледа на международните борси – 90%, докато суровият петрол е ударил историческо дъно през пролетта.

По думите на изпълнителния директор на Софийска стокова борса Васил Симов, цитиран от „Сега“, изключително трудната година, блокираната дейността на много пазарни субекти се е отразило и на останалите бизнеси у нас и навсякъде по света, довело и до много аномалии в цените

Принудителното затваряне на различни бизнеси се е отразило не толкова върху обемите на търговия, колкото върху цените им, показва анализ на Софийската стокова борса. През 2020 г. на ССБ са сключени сделки за 446.2 млн. лв., а през 2019 г. оборотът е бил 445.7 млн. лв.

Цената на слънчогледовото олио на борсата в Ротердам се е повишила през миналата година с 32%, ав България поскъпването на олиото е с 23% на едро. На дребно повишението на цената е с около 40 стотинки за литър.

Захарта е поскъпнала с 10% на международните пазари, което рядко се е случвало преди в такъв размер. У нас цената на традиционния подсладител се е повишила с 6% през миналата година, информира Симов.

При брашното увеличението също е с 6%, въпреки че се е очаквал по-голям скок заради увредените от сушата посеви и повишената цена на зърното, коментира Васил Симов. Това е довело до поскъпване на хляба с 10 стотинки.

Изключение от обшия тренд при цените на хранителните стоки е оризът, който е поевтинял от 1,60 до 1,50 лева за килограм на едро.

Един от факторите са поскъпването на зърнените култури на световните борси са финансови спекулации, по думите на Васил Симов. Той дава пример със слънчогледа: “Тъй като слънчоглед не се гледа навсякъде, когато дадена държава, която е традиционен производител на слънчоглед, има трудности, цената хвърчи нагоре. Но по-скоро другият фактор е важен – това са финансовите спекулации, при които редица фондове и огромни корпорации инвестират в тази стока, очаквайки по-голяма печалба, и по този начин изкуствено помпат цената нагоре.”

Така у нас цената на слънчогледа се е увеличила с около 32% от 580-600 лева в началото на 2020 г. до 850-900 лева за тон без ДДС през декември.

При пшеницата цените са тръгнали нагоре, когато един от световните производители – Русия, е започнал да обсъжда износно мито за зърното. На българския пазар цената на пшеницата се е движела между 300 и 410 лева за тон, без ДДС, информират от Софийската борса.

При царевицата също се наблюдават ценови аномалии заради засушаването в САЩ. През първия месец на миналата година на ССБ тя се е търгувала между 270 – 290 лева за тон, а през декември – 330 – 350 лева за тон, предаде ikj.bg.

Източник: 19min.bg

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар