Сачева: Станах член на ГЕРБ, след като Радан Кънев не ме прие в ДСБ. Егото ми е задоволено!

в България

През 2014 година Радан Кънев не ме прие в ДСБ, но сега съм член на ГЕРБ.

Влязох през 2019 година в ГЕРБ, защото споделям идеите на тази партия, заяви социалният министър Деница Сачева в студиото на БТВ, пише Епицентър.БГ

Тя призна, че преди години е казвала, че ГЕРБ действа като комунистическа партия, но вече е видяла, че има промяна и затова е приела да бъде част от управлението на ГЕРБ.

Сачева подчерта, че нейното Его е задоволено и никакви критики не могат да й подействат. „Разговори с дъх на яхния не са ми специалитет. Моето его отдавна е задоволено“.

Проектът за нова Конституция не е „спасителен пояс“, и няма да бъде оттеглен. Не се обсъжда вариант за оставка, каза още тя.

Ние не си правим тънки сметки. Нашият фокус е работата, която трябва да свършим за хората, подчерта социалният министър.

Деница Сачева коментира темата с протестите, работата на парламента и темата за оставката. Тя бе категорична – решението за това кой ще бъде следващият премиер, ще бъде взето на редовните избори през март.

„Властта е легитимна тогава, когато е избрана на легитимни избори. Не се обсъжда вариантът за подаване на оставка. Обсъждат се теми от обществен интерес“,коментира тя.

Как прегърнала идеите на ГЕРБ

Деница Сачева бе попитана за мнението си от преди години, че ГЕРБ е била комунистическа партия. През 2013 и 2014 г. тя отправя критики към управляващата партия. Тогава Радан Кънев не я приел в ДСБ. Сачева не се отрече от думите си, но настоя, че като член на ГЕРБ е приела политиките в партията.

Деница Сачева отбеляза, че е изричала критиките за ГЕРБ при конкретен повод и в конкретни моменти. Сачева обясни, че от момента, в който работи, няма нещо, от което да се срамува. Сачева отбеляза, че след като не е приета като член на ДСБ, е станала член на ГЕРБ.

„Ако фактите се променят трябва ли да стоите на мнението си отпреди 10 години“, попита Сачева и подчерта, че винаги е работила за дясното и за десни политики.

„Исках да се занимавам с политика, подадох заявление за членство в ДСБ, но господин Радан Кънев не ме прие“, разказа тя и обясни, че е член на ГЕРБ от миналата година.

„През всички години, в които съм се занимавала с политика, съм го правила за хората. Нямам нищо от което да се притеснявам. Моето его е задоволено като реализация. Аз искам да говоря по теми, които са полезни за хората“, отвърна социалният министър.

Протестите

Деница Сачева коментира, че демокрацията предполага правото на всеки да изрази недоволство. Тя обаче не приема вливането на политици в протестите.

По повод вчерашния скандал с Мая Манолова и майките от „Системата ни убива“, които искаха да влязат в сградата на Народното събрание, министърът каза: „Много неща не са нормални от това, което се случва в последно време. Говорим за това, че има много тежък дисонанс между думи и дела: злоупотребите с каузите на хората с увреждания мисля, че възмущават вече всеки българин. Става дума за политическа злоупотреба. Както виждате, майките на деца с увреждания са с представители на „Изправи се БГ“ (платформата на Мая Манолова – бел. ред.)“.

По думите ѝ целта е провокация както и това да се влезе в медиите на всяка цена. Предизборната кампания започна твърде рано в България, обърна внимание Сачева. Тя поясни, че се среща с всички, които имат какво да кажат по темите за труда и социалната политика. Няма как да твърдиш, че искаш отново демокрация и да заглушаваш гласа на някого.

Настоя, че момчето, доведено от една от майките, е Христо на 24 г. Повдигна въпроса дали не е хубаво да се направи консултация, за да се пита Христо дали тази ситуация е добра за него.

„Каква е каузата на тези хора, аз не знам? Ако вие знаете, кажете ми! Има ред за влизане в Народното събрание и той се спазва от всички без значение дали са полтици, граждани, журналисти. Мая Манолова не може да иска специален ред само за нея. Предизборната кампания започна твърде рано”, коментира още Деница Сачева

Блокадата пред БНТ

Сачева не била стресирана в нощта, когато протестиращи я блокираха пред централата на БНТ. Тя каза, че сама е предпочела да излезе сред тях.
„Различни бяха темите, които вълнуваха хората. Имаше изразено недоволство. Вълнуваше ги моето отношение към корупцията, прокуратурата”, отбеляза Сачева.

Не смята обаче, че е редно всеки петък (когато е предаването „Панорама“, бел. ред.) да се блокират политици.

„Това, което се случва пред БНТ, е нещо, което е двоен стандарт. Дори и да не харесваш някого, нямаш право да заглушаваш този глас. Аз съм поредният политик, затворен там. В края на краищата ние може да не се харесваме, но уважението трябва да остане”, каза Деница Сачева.

Това с причакването на политици пред Националната телевизия в петък е пак проява на двоен стандарт, коментира още Сачева. Тя отбеляза, че уважението на различното мнение е това, което трябва политиците да налагат. Социалният министър подчерта, че сама е взела решението да излезе сред протестиращите от БНТ.

Опонентите

Властта е легитимна, когато е избрана с демократични избори. Не се обсъжда вариант за подаване на оставка. Сачева заяви и че има време, докато се съберат необходимите 160 подписа за стартирането на процедурата за Велико народно събрание.

Социалният министър не остана длъжна на нападките на лидера на „Да, България“ Христо Иванов.

„Чувам, че Христо Иванов често ме споменава. Аз не мога да му отвърна със същото, просто не е в моите мисли толкова често. Разговорите с дъх на яхния в публичното пространство не са мой специалитет“, реагира Сачева.

Тя продължи с критиката си към Иванов и го нарече човек, който с оставката си като правосъден министър е дезертирал от отговорност.

Сачева каза, че Христо Иванов е дезертирал от отговорност с подаването си на оставка като правосъден министър. Моят интерес не е нито да инсталирам, нито да демонтирам личности, моят интерес е да помагам на хората, посочи Сачева.

Сачева отправи и критика към бившия лидер на Демократична България Радан Кънев, който в същия момент не е пожелал да заеме мястото на председател на правната парламентарна комисия. Сачева подчерта, че Радан Кънев е попречил тя да бъде приет в ДСБ и затова после се обърнала към ГЕРБ. Членството й в партията на управляващите е от 2019 година.

Социални мерки

Деница Сачева настоя, че се работи в подкрепа на уязвимите групи. Обясни, че и по мярката 60/40 са зачислени 1 млрд. лв., които при получаване на средствата от програмата SURE ще бъдат възстановени.

„Не виждам предизборно харчене“, каза Сачева

Тя не е съгласна с упреците, че се дават пари на хората от бюджетния сектор.

По отношение на пенсиите, министърът на труда и социалната политика подчерта, че е по-добре да се преизчислят най-ниските пенсии. Социалният министър каза, че в момента се използват всички необходими механизми, за да се осигури буфер за евентуалните по-тежки месеци. Сачева е категорична още, че няма да има предизборно харчене на пари, когато България изтегли заема от 5 млрд.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар