САЩ застанаха зад мюсюлманите в Китай

в Свят

Камарата на представителите на Съединените щати гласува в подкрепа на закона от 2019 година за защита на правата на уйгурите, обитаваща Северозападен Китай. Това ще даде възможност за налагане на американски санкции срещу високопоставени служители в Пекин.

Камарата прие законопроекта с широка двупартийна подкрепа, като за него гласуваха 407 депутати спрямо едва един, гласувал против. Законодателството осъжда задържането на повече от един милион уйгури, казахстанци и други малцинства в така наречените лагери за превъзпитание, където те са подложени на политическа индоктринация, изтезания, побои и лишаване от храна, както и отказ от религиозна и езикова свобода, предаде БНР.

Този законопроект вече беше одобрен и от Сената на САЩ и сега се очаква да бъде подписан от президента Доналд Тръмп. Законопроектът осъжда предполагаеми нарушения на правата на човека на уйгурските мюсюлмани, извършени от китайските правителствени служители в провинция Синдзян и призовава за санкции срещу секретаря на Комунистическата партия в Синдзян Чен Куангу.

Решението на Камарата на представителите следва приетото преди дни подобно американско законодателство в подкрепа на гражданските права в Хонконг и може допълнително да изостри политическото напрежение между САЩ и Китай, при това в момент, когато сякаш има индикации за забуксуване на търговските преговори между двете най-големи икономики в света.

Китай побърза да предупреди, че законопроектът на Камарата на представителите, призоваващ за по-строг отговор на САЩ относно начина на третиране от страна на Пекин на уйгурско мюсюлманско малцинство, ще повлияе на двустранното сътрудничество, увеличавайки по този начин съмненията за скорошна краткосрочна сделка, целяща прекратяване на търговската война. Очакванията за скорошна сделка вече отслабнаха съществено, след като във вторник президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че може би е по-добре да се изчакат президентските избори през ноември догодина, преди да бъде одобрено търговско споразумение с Китай.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар