Сенатът на Франция: Да признаем Нагорни Карабах

в Свят

Френският Сенат призова правителството да признае Република Нагорни Карабах, предаде АФП. Резолюцията, която е препоръчителна и с нищо не задължава изпълнителната власт, бе приета с 305 гласа “за”, един “против” и 30 “въздържал се”.

Анклавът, населен от арменци, но намиращ се на азербайджанска територия, не е признат от нито една членка на ООН, нито дори от Армения.

В приетия от френските сенатори текст “се осъжда военната агресия на Азербайджан, извършена с подкрепата на турските власти и на чуждестранни наемници, и се иска незабавно изтегляне” на въоръжените им сили от териториите на Нагорни Карабах, превзети след 27 септември.

Френското правителство е приканено да признае Република Нагорни Карабах и да направи всичко възможно за незабавно възобновяване на преговорите за решаване на конфликта.

След приемането на документа Азербайджан поиска Франция да бъде отстранена от Минската група на ОССЕ, чиято задача е да се търси мирен път за решаване на спора между Ереван и Баку.

Турция нарече резолюцията “проява на абсурдно, нелепо и извън всякакви факти разбиране за ситуацията”.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар