Симеон Дянков: Спадът в икономиката на България ще е между 6% и 10%

в България

Според Симеон Дянков по-песиместичните прогнози за икономиката на България ще се сбъднат.

Бившият министър предположи, че у нас спадът ще е между 6-8%, може би и 10%.

Според него причина за това е, че все още не е ясно колко дълго ще продължи кризата и изтъкна, че трябва да се готвим за тежки месеци.

По думите му пред bTV по време на криза не е най-важно да има правилен пакет от мерки, а да се вземат бързи решения, които да се поправят в крачка, пише frognews.bg.

Бившият министър подчерта, че у нас първите стъпки са правилни. Той смята, че обявените от кабинета програми, като мярката 60/40 и грантовата система, са полезни, защото са влезли бързо в употреба. „Разбира се, дори да се дават заеми, макар и безлихвени, домакинствата и бизнесът няма да издържат дълго. Трябва да се мисли за бъдещи стъпки“, изтъкна Дянков и допълни, че някои страни вече са увеличили ставките за бизнеса. Така ще се запазят работните места, но и ще се запазят доходите на домакинствата.

Икономистът смята, че туризмът в България ще бъде ударен, тъй като зависим от транспортни връзки и от страните, които изпращат поток от туристи към България.

„Ние се фокусираме твърде много върху секторите, които са на първо ниво – туризъм и транпорт. Има и сектори, които са поне толкова засегнати и важни за страната – производството на авточасти, които се правят край редица градове у нас. Тези заводи дълго време няма да работят в пълен капацитет, а за работниците трябва да се мисли сега“, подчерта той.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар