Словения: 3 милиарда евро в помощ на икономиката

в Свят

Парламентът на Словения одобри мерки на стойност около 3 милиарда евро (или 6 процента от БВП) за подпомагане на хора и компании, пострадали икономически от епидемията от коронавируса, предаде "Ройтерс".

Досега в двумилионната страна има потвърдени 897 случая на заразени и 16 починали от COVID-19. Този закон е пълен с мерки, които никоя социална или пазарна икономика в света не би предложила в нормална ситуация, каза пред парламента премиерът Янез Янша преди вчерашното гласуване. "Но сега живеем в различен свят", добави той.

Словения, която граничи с Италия, Австрия, Унгария и Хърватия, е експортно ориентирана страна и изнася главно за други страни в ЕС. Основният износ е на коли, автомобилни части, фармацевтични продукти и домашни уреди.

Съгласно новите мерки държавата ще подпомогне бизнесмени и земеделци с плащането на задължителните вноски за пенсионно и здравно осигуряване, също както и хора, които временно са останали без работа. Компаниите ще могат да отложат плащането на данъци. Ще бъдат увеличени заплатите на лекари и сестри и ще бъдат намалени тези на правителството с 30 процента, докато трае епидемията.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар